KOLIKO DUGO MOŽEMO DA OSTAVIMO VEŠ U MAŠINI, A DA SE NE USMRDI: Žene iznenađene odgovorom

Zanimljivosti

KOLIKO DUGO MOŽEMO DA OSTAVIMO VEŠ U MAŠINI, A DA SE NE USMRDI: Žene iznenađene odgovorom

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste oprali veš u mašini i onda skroz zaboravili na njega. Odjeća nakon nekoliko sati poprima neugodan miris, ali koliko može da stoji unutra prije nego što se to dogodi?

Lucinda Otuš sa Instituta Whirlpool otkrila je odgovor na to pitanje koji bi vas mogao iznenaditi. Naime, stručnjak tvrdi da oprano rublje može u mašini da bude od 8 do 12 sati pre nego što poprimi miris i stavi se na sušenje, ali ne duže.

Marta Stjuart, najpopularnija domaćica na svijetu, slaže se s njenom tezom. Ona tvrdi da nije problem ostaviti opran veš u mašini tokom noći.

– Rekla bih da je to u redu. Ne ostavljajte ga dugo, na primjer na nedjelju dana. Ako ustanete ujutru i stavite veš na sušenje, trebalo bi da bude sve u redu – objasnila je za “Today”.

Kako onda možemo znati da li smo veš ostavili predugo u mašini i treba li ga ponovno oprati? Jako jednostavno – samo vjerujte svom njuhu.

– Ako odjeća i dalje miriše, onda je sve u redu. Buđ i bakterije nakupljaju se na vlažnoj odjeći, što joj daje jako neugodan miris – objasnila je Stjuart.

Uprkos ovim savjetima, uvijek je dobro oprano rublje što prije staviti na sušenje. novi.ba