ODABERITE SVJEŽE MESO U MESNICI, ISKUSNI MESAR OTKRO TRIK: Ovo vam niko od radnika neće reći

ODABERITE SVJEŽE MESO U MESNICI, ISKUSNI MESAR OTKRO TRIK: Ovo vam niko od radnika neće reći

Bilo da meso kupujete u velikim trgovinskim lancima ili u mesari u kraju uvijek se pitate da li ste odabrali najbolji komad mesa. U posljednje vrijeme mnogo je nedoumica oko toga šta jedemo, pa vam zato otkrivamo kako da uočite razliku između neispravnog i svjježeg mesa.

Svheže meso ima ujednačenu boju, a to je najčešće i znak kvaliteta. Ipak, umjesto da svaki put analizirate boju i izgled mesa, možda vam je bolje da se sprijateljite s mesarom iz kraja, koji će samo za vas svaki put skloniti najbolji komad mesa

Svježe meso ima ujednačenu boju, a to je najčešće i znak kvaliteta. Ipak, umesto da svaki put analizirate boju i izgled mesa, možda vam je bolje da se sprijateljite s mesarom iz kraja, koji će samo za vas svaki put skloniti najbolji komad mesaFoto:

Iskusni mesari kažu da se svježe meso kupuje nosom i okom. Prilikom kupovine obratite pažnju na boju, miris i teksturu mesa, a u kratkom pregledu u nastavku Aleksandar Ivanović, mesar, otkriva na šta posebno treba da obratite pažnju kad kupujete određene vrste mesa.

Pileće meso

Sveža piletina treba da bude normalnog mirisa, svetle boje i ne sme da bude tamna oko kostiju jer je to znak da je stara. Ako je prsna kost mekana i savitljiva, onda je reč o mladoj živini.

Svinjsko meso

Kad kupujete svinjsko meso vodite računa da bude svetloružičaste boje jer je to znak da je sveže. Crvena boja mesa ukazuje na to da je meso staro. Takođe, sveža svinjetina je čvrste, fino protkane strukture i ne sme da bude lepljiva ili sivkasta.

Najviše podvala u mlevenom mesu

Najviše nedoumica imamo prilikom kupovine mlevenog mesa jer ne znamo šta nam sve mesari u njega podvaljuju. Međutim, i to može lako da se reši ako se pridržavate jednog pravila.

– Nikad ne kupujte izloženo i gotovo samleveno meso jer je pitanje koliko tu zapravo uopšte ima čistog mesa. Uvek tražite od mesara da vam ga samelje pred vašim očima i tako ćete znati šta kupujete. Ovo možda jeste malo skuplja varijanta, ali je bezbednija – savetuje Aleksandar Ivanović, mesar.

Juneće meso

Ako je junetina „friška“ odmah će vam u oči upasti njena lepa crvena boja i čvrsta tekstura. Treba da bude prošarana sitnim, a ne debelim žilicama. Grube i žute masne žile upućuju na to da je meso verovatno od starijeg grla. Ako na komadu junetine primetite primese sive ili crne, ne kupujte je jer je sumnjivog kvaliteta.

Jagnjeće meso

Sveža i kvalitetna jagnjetina je ružičaste boje, a meso je čvrsto i elastično. Kad ga pritisnete prstom, odmah će se vratiti u početni položaj. Ova vrsta mesa ima specifičan miris, a da li je prethodno bila zamrznuta prepoznaćete baš po tome što miriše manje od sveže ili uopšte nema nikakav miris. (novi.ba)

Share this content:

You May Have Missed