BOLJI RECEPT ZA AJVAR NEĆETE NIGDJE NAĆI: Tajna je u 1 sastojku!

Hrana i piće

BOLJI RECEPT ZA AJVAR NEĆETE NIGDJE NAĆI: Tajna je u 1 sastojku!

Mnoge domaćice spremne su da odvoje čitav dan da bi za svoju porodicu pripremile delikatesnu zimnicu – ajvar! Većina ima svoj tradicionalni recept, najčešće naslijeđen od mame ili bake.

Međutim, nije rijetkost ni da kuharice eksperimentišu sa novim receptima – za ljubitelje presne hrane, imamo i prijedlog kako da ajvar naprave od svježih paprika. U ajvar se može dodati i plavi patlidžan, ali najpikantniji tajni sastojak je svakako – hren. Predlažemo da obavezno probate, jer ne morate da mijenjate svoj osnovni recept, već samo da ga dodate u nekoliko tegli, a ostale ostavite kako inače radite.

Znači, ispecite i oljuštite paprike po običaju, isjeckajte ili sameljite, po želji, pa upržite na ringli ili pažljivo ispecite u rerni, miješajući i dodajući ulje. Otprilike na polovini procesa dodajte so. Tek na kraju, kad je vreme da sipate esenciju, narendajte manju količinu hrena (recimo, na 3 kg paprika, ide oko 300 gr hrena) i umuhešajte u ajvar.

Sipajte vruće u vruće, sterilisane tegle i zatvorite sterilnim poklopcima, pa ostavite na toplom 24h. Sterilizaciju možete obaviti i u mikrotalasnoj rerni. (novi.ba)