ZASADITE OVE BILJKE U OKTOBRU I ZA PAR MJESECI IMAĆETE IH U IZOBILJU: Em nije skupo, em je DOMAĆE, a jedna je NAJZDRAVIJA

Zanimljivosti

ZASADITE OVE BILJKE U OKTOBRU I ZA PAR MJESECI IMAĆETE IH U IZOBILJU: Em nije skupo, em je DOMAĆE, a jedna je NAJZDRAVIJA

Ukoliko želite da na proljeće imate svježe i besplatne plodove nadohvat ruke, zasadite ove biljke tokom oktobra! Ukoliko ste ljubitelj biljaka i volite uijvek da nešto čeprkate oko bašte ili saksija i pritom želite da, kada dođe proljeće, na dohvat ruke imate svježe i besplatne plodove, evo šta bi trebalo da sadite tokom oktobra. Em što nije zahtjevno, em ćete u svojoj kući imati organske proizvode.

1. Bijeli luk

Na prvom mjestu nalazi se bijeli luk koji je poznat po brojnim blagodetima, a narodna medicina ga naziva i “prirodnim antibiotikom” koji je odličan za prehlade i jačanje imuniteta. Najbolje je da ga posadite tokom druge polovine oktobra. Bijeli luk voli plodnu i vlažnu zemlju, a koju možete da kupite u obližnjoj cvjećari ili poljoprivrednoj apoteci. Takođe, ukoliko se odlučite da ga zasadite kod kuće, u saksiji, ovo je jedan od trikova kako da ga uzgajate.

2. Crni luk

Osim bijelog, odličan za sadnju je i crni luk. Njega možete da zasadite iz rasada ili da iskoristite arpadžik- male glavice luka namijenjene za setvu. Iako postoji više vrsta ovog povrća, ipak luk srebrenjak najbolje uspijeva na jesen jer je otporan na hladnoću.

3. Peršun

Peršun je omiljeni začin mnogih domaćica, a nema u koje jelo se ne stavlja, od supa, čorbi, pa sve do mesa, a može i čaj da se pravi od njega. Njega je najbolje da sadite iz rasada, krajem oktobra ili početkom novembra. Ova biljka je veoma otporna, tako da nemojte da brinete da će vam promrznuti tokom hladnijih dana, jer peršun može da opstane do minus 20 stepeni Celzijusa. (novi.ba)