IDE VAM SE U WC, A TRPITE? EVO ŠTA ĆE VAM SE DESITI AKO ZADRŽAVATE URIN: Kad ovo pročitate ODMAH ĆETE PRESTATI to raditi!!

IDE VAM SE U WC, A TRPITE? EVO ŠTA ĆE VAM SE DESITI AKO ZADRŽAVATE URIN: Kad ovo pročitate ODMAH ĆETE PRESTATI to raditi!!

Sigurno se i vama mnogo puta u životu desilo da ste imali osjećaj da će vam “bešika pući” od toga koliko vam se piški, a da niste bili u prilici da odete u WC. No, da li je opasno suzdržavati se?

Često se u kolokvijalnom govoru čuje da neka osoba kaže: „Pući će mi bešika“, a zapravo hoće da kaže da ukoliko u što skorijem roku ne bude stigla do toaleta, može da bude svašta… Potreba za mokrenjem može da nas snađe bilo kad i bilo gde, pa čak i usred važnog sastanka ili kad smo zapeli u saobraćaju.

Da zaista može da da se desi nešto strašno, dokaz je priča o tome da je čuveni astronom Tiho Brahe, smatrajući da je nepristojno da napusti jedan svečani prijem kako bi obavio malu nuždu, umro par dana nakon što mu je bukvalno eksplodirala bešika.

Kako pokazuju istraživanja urologa, zdrava bešika prosječne odrasle osobe u stanju je da u sebi uskladišti oko pola litre tečnosti, što je otprilike dvije pune čaše mokraće. Toliko će podnijeti vaši mišići zatvarači, takozvani sfinkteri, prije nego što vas okolni nervni panično ne upozore da je krajnje vrijeme da odete da mokrite, inače će biti zlo i naopako.

Bez mogućnosti odlaska u toalet većina će zadržavati urin. Međutim, ako vam ovo postane navika, možda nećete proći kao Tiho Brahe, ali prijete vam nezgodne nuspojave. Mokraćni mehur je mišićni organ smješten u karlici, a podržavaju ga okolni mišići karlice. Nervni sistem je odgovoran za slanje signala zbog kojih postajete svjesni da je potrebno isprazniti bešiku. (haber.ba)

Share this content:

You May Have Missed