Kako Znati Da Vam Nedostaje Željeza? OBRATITE PAŽNJU NA OVE SIMPTOME

Kako Znati Da Vam Nedostaje Željeza? OBRATITE PAŽNJU NA OVE SIMPTOME

Možda isprve nećete primijetiti ništa jer će vaše tijelo koristiti ono što je pohranilo u mišićima, kostima i jetri. Ali kada ponestane tih zaliha, vaše crvene krvne stanice prenosit će sve manje hemoglobina.

Osjećate li se umorno, slabo ili imate vrtoglavicu, blijedu kožu, brzi puls, hladne ruke, glavobolje i probavne probleme? Češće ste bolesni, a temperatura vam varira više nego inače? Uz to primijetili ste da manje jasno razmišljate i lošije pamtite? To su znakovi koji bi mogli značiti da vaše tijelo ne dobiva dovoljno željeza.

Možda isprva nećete primijetiti ništa jer će vaše tijelo koristiti ono što je pohranilo u mišićima, kostima i jetri. Ali kada ponestane tih zaliha, vaše crvene krvne stanice prenosit će sve manje hemoglobina. To znači da će tjelesne ćelije dobijati manje kisika, što pak dovodi do anemije.

Željezo je mineral koji tijelo koristi, osim za opskrbu kisikom, za stvaranje hormona, tetiva, ligamenata i drugog vezivnog tkiva. Ako ga nedostaje, vjerojatno vaša prehrana ne obiluje mesom i ribom. Manjak je moguć i ako izgubite krv zbog ozljede ili bolesti poput čira ili raka debelog crijeva ili ako vam probava ne radi dobro.

Nivo željeza može se smanjiti sa starenjem i ako ste početi manje jesti. Ako ste muškarac, trebali biste osigurati oko 8 mg željeza dnevno. Ženama mlađim od 50 treba oko 18 mg dnevno, a nakon 50. dovoljno je 8 mg dnevno. Ako ste vegetarijanac, treba vam dvostruko više. Hrana bogata vitaminom C (naranče, crvene paprike, jagode i brokula) pomaže tijelu da apsorbira željezo. (novi.ba)

Share this content:

You May Have Missed