PROSLAVILA 21. ROĐENDAN I PREMINULA ZBOG KVRŽICE NA RAMENU: Ljekari mislili da je ubod insekta – 1. SIMPTOM opake bolesti

Region

PROSLAVILA 21. ROĐENDAN I PREMINULA ZBOG KVRŽICE NA RAMENU: Ljekari mislili da je ubod insekta – 1. SIMPTOM opake bolesti

Džena Pantel, a ni ljekari, nisu prepoznali kvržicu na ramenu kao simptom rijetkog oblika raka.

Džena Pantel bila je studentkinja koja je “odjednom” izgubila život. Dok je, kao i svakog drugog dana, provodila vrijeme sa prijateljima, napipala je kvržicu na ramenu. Bila je sigurna da se radi o ubodu nekog insekta, ali je za svaki slučaj posjetila ljekara. Čak su i stručnjaci bili sigurni da je riječ o tome.

Ipak, kada je Džena ponovo posjetila ljekara jer kvržica nije nestajala, doktor je rekao da se radi o bezopasnoj cisti. Vremenom je počela da raste i dalji testovi otkrili su da je izraslina zapravo rak koji se zove Juingov sarkom. To je veoma rijetka bolest koja pogađa kosti ili tkivo oko kostiju.

“Kada su nam rekli da ima rak, osjećala sam da mi je cijelo tijelo utrnulo. Vijest je bila još veći šok, jer se u tom momentu i njen tata borio sa progresivnim karcinomom”, rekla je njena 49-godišnja majka Priti. Poslije nekoliko mjeseci iscrpljujućeg liječenja koje je uključivalo i nekoliko hemioterapija, nije uspjela da se riješi karcinoma.

Potom je Džena imala operaciju i uklonili su joj izraslinu. Uprkos tome, nekoliko dana prije njenog 21. rođendana, testovi su otkrili da se bolest proširila na njena pluća. Nakon što joj je u aprilu 2021. postavljena terminalna dijagnoza, Džena je počela da planira sopstvenu sahranu. Insistirala je da niko ne smije da nosi crno ili da plače.

Džena je umrla kod kuće 13. maja prošle godine, samo nekoliko nedelja nakon svog 21. rođendana. Dženina porodica je odlučna da nastavi njeno sjećanje prikupljanjem novca za istraživanje raka u Velikoj Britaniji. “Želimo da očuvamo sjećanje na nju kako bismo pomogli drugima i prikupili što više novca da se riješimo tako užasne bolesti”, objasnila je Priti, njena majka.

Tumor izaziva lokalnu bol u kostima ili otok mekih tkiva. Mogu biti prisutni još i povišena tjelesna temperatura, gubitak na težini i letargija. (MONDO)