OVO SU NAJBOLJE NAMIRNICE ZA OSOBE KOJE IMAJU HOLESTEROL: Nutricionista otkrio, obavezno konzumirajte ove namirnice

Zdravlje

OVO SU NAJBOLJE NAMIRNICE ZA OSOBE KOJE IMAJU HOLESTEROL: Nutricionista otkrio, obavezno konzumirajte ove namirnice

Visoke vrijednosti holesterola javljaju se neprimetno – ovo stanje nema jasne simptome, a može da dovede do pojave kardiovaskularnih bolesti. One su glavni uzrok smrtnosti u svijetu, ali i kod nas.

Postoje namirnice koje pomažu u regulaciji holesterola, a koje su takođe odlične za redovnu stolicu. Takođe, stvaraju duži osećaj sitosti i nutricionisti savjetuju da budu uključene u svakodnevnu ishranu. Ovo je važno znati, jer većina ljudi danas ne zna koja hrana sadrži vlakna. Nutricionistkinja Jovana Vučelić istakla je na mrežama da se često suočava sa takvom situacijom.

“Kada čuješ rečenicu ‘Uvrsti više vlakana u ishranu’, da li uopšte znaš koliko je ‘više’ ili ‘dovoljno’?”, napisala je Jovana i dala odgovor. “Opšte preporuke su 25 grama vlakana za žene”, rekla je nutricionistkinja i otkrila spisak određenih, trenutno dostupnih namirnica, koje na 100 grama imaju najviše vlakana:

Kruške 3,1g
Maline 6,5g
Avokado 6,7g
Sočivo 7,3g
Leblebija 7g
Pasulj 7g
Kelj 3,6g
Ovas 10,1g
Čia sjemenke 34,4g
Kokos 9g
Sjemenke bundeve 6,5g
Crna čokolada 10,9g

Vlakna su neophodna za zdravlje. Hrane “dobre” bakterije u crijevima, funkcionišući kao prebiotici. Na ovaj način podstiču rast “dobrih” bakterija u crevima, koje mogu imati mnogobrojne pozitivne efekte na zdravlje.(MONDO)