Masovna hapšenja građevinara u Turskoj, objavljene snimke. “Htjeli su pobjeći”

Region

Masovna hapšenja građevinara u Turskoj, objavljene snimke. “Htjeli su pobjeći”

Turski dužnosnici priveli su ili izdali naloge za uhićenje niza onih koji su navodno bili uključeni u izgradnju zgrada koje su se srušile i smrskale ljude nakon razornih potresa na početku tjedna. Oko 130 ljudi zasad se tereti kao sudionike u izgradnji zgrada koje su se srušile tijekom smrtonosnih potresa u Turskoj.

Sinoć je turski potpredsjednik Fuat Oktay rekao da su izdani nalozi za pritvaranje 131 osobe za koje se sumnja da su odgovorne za rušenje zgrada. Ministar pravosuđa obećao je kazniti sve odgovorne, a tužitelji su počeli s očevidima i prikupljanjem dokaza o materijalima korištenim u izgradnji.

Vlasti u pokrajini Gaziantep također su uhitile dvije osobe za koje se sumnja da su srušile stupove kako bi napravile dodatni prostor u zgradi koja se srušila, javlja državna agencija Andalonija. Ministarstvo pravosuđa sada je najavilo da planira uspostaviti ured za “istragu zločina u potresima”.

Jedan od uhićenih je Mehmet Yaşar Coşkun, izvođač radova zgrade koja je uništena u Hatayu. Kako pišu turski mediji, uhvaćen je u Istanbulu dok je pokušavao pobjeći iz zemlje. Objavljene su snimke uhićenja i drugih građevinara: novi.ba