NOVA ČUDA U TURSKOJ, HVALA ALLAHU! Izgubili su svaku nadu, a onda nakon 11 dana…

Region

NOVA ČUDA U TURSKOJ, HVALA ALLAHU! Izgubili su svaku nadu, a onda nakon 11 dana…

Još troje ljudi je spašeno u Tuskoj iz ruševina i to 11 dana poslije razornog zemljotresa. Izvještaji iz Sirije govore da je počelo prvo granatiranje u pobunjeničkom području zemlje, a koje je također pogođeno katastrofom. Hakan Jasinoglu (Yasinoglu) je bio zaglavljen ispod sravnjene zgrade u teško pogođenoj provinciji Hataj u Turskoj 278 sati kada su ga radnici pronašli u petak i otkopali. Tinejdžer Osman Halebije i Mustafa Avci (34) također su spašeni u Antakji.

– Potpuno sam izgubio svaku nadu. Ovo je pravo čudo. Mislio sam da se niko živ ne može spasiti odatle – rekao je Avcijev otac novinskoj agenciji Reuters.

Kćerka gospodina Avcija imala je samo nekoliko sati kada se potres pogodio, a dok su ga bolničari utovarili na nosila, video pozivom je bio povezan sa svojim djetetom. Njegova supruga Bilge Avci uspjela je da izbjegne da završi ispod ruševina, te su pobjegli sa djetetom, ali je gospodin Avci ostao zarobljen, prenose lokalni mediji. Nakon spašavanja Avicija, porodica se okupila u petak u bolnici u južnom gradu Mersinu.

Kako vrijeme prolazi, zvaničnici su sve manje optimistični da mogu nastaviti spašavati ljude zarobljene ispod ruševina. To je dijelom zbog ograničenja koliko dugo ljudsko tijelo može preživjeti bez vode, a stručnjaci kažu da se većina spašavanja dogodi u prva 24 sata nakon katastrofe.

Gospodin Jasinoglu, koji je u svojim 40-im godinama, odveden je iz ruševina zgrade u ambulantna kola koja su čekala. Za razliku od prethodnih spašavanja u kojima su timovi za potragu slavili, raspoloženje na terenu bilo je prigušeno i mračno, prenijela je novinska agencija AFP.

U međuvremenu, širom svijeta, muslimani su obavljali dženazu u odsutnosti za mnoge koji nisu mogli biti propisno sahranjeni. UN su uputile apel za preko milijardu dolara (830 miliona funti) za finansiranje turske humanitarne operacije i još 400 miliona dolara (332 miliona funti) za Sirijce. Grupe pomoći kažu da će preživjelima trebati mjeseci pomoći da obnove svoje živote.

Turska vlada se također suočila s kritikama zbog svog postupanja u ovoj katastrofi, a neki su doveli u pitanje pripremu države za takvu tragediju. Broj poginulih u susjednoj Siriji nije se promijenio nekoliko dana. Većina žrtava prijavljena je na sjeverozapadu koji drži opozicija, gdje pomoć sporo stiže.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu izvijestila je u petak da su snage predsjednika Bashara al-Assada granatirale zapadni grad Atareb i druga područja razorena potresom koja drže pobunjenici, u prvim borbama od potresa. novi.ba