POSLIJE 45-E SVI TREBA DA KONTROLIŠU JEDNO: Dr Zdravković otkrila šta slijedi nakon NELIJEČENE HIPERTENZIJE

Zdravlje

POSLIJE 45-E SVI TREBA DA KONTROLIŠU JEDNO: Dr Zdravković otkrila šta slijedi nakon NELIJEČENE HIPERTENZIJE

Dr Marija Zdravković otkrila je moguće posljedice nelečene hipertenzije, ali i savete za bolju kontrolu. Hipertenzija, u narodu poznata kao povišeni krvni pritisak, spada među najčešćim hroničnim bolestima u svijetu. Kardiolog dr Marija Zdravković gostujući na RTS-u podijelila je nekoliko korisnih savjeta onima koji prvenstveno boluju od hipertenzije, ali i ostalima. Kako je na samo početku istakla, čim postoji hipertenzija, znači da smo nešto pogrešno radili u životu.

“Većina nas ima genetsku osnovu, ali kada bismo se trudili da zdravije živimo, ta genetska osnova bi se ispojila kasnije u životu, sa 70, 80 godina”, objasnila je dr Zdravković.

Moguće posljedice neliječene hipertnezije su različite, a ovo su neke od njih:

-moždani udar
-infarkt
-oštećenje srca
-oštećenje bubrega
-aritmije
-erektilna disfunkcija

Dr Marija Zdravković osvrnula se na njih i objasnila posle kojeg vremenskog perioda nastupaju ove posljedice. Kako je rekla, to zavisi od čovjeka do čovjeka.

“Toliko je individualno. Ako neko ima kratko vreme hipertenziju, ali ona ‘odleti’ na 180 sa 110, on može da dobije moždani udar, a da zapravo i ne zna da ima hipertneziju. To je prva manifestacija”, rekla je doktorka i dodala da su žene sklonije moždanom udaru od muškaraca. Upravo je zbog toga poslije 45. godine važno redovno kontrolisati pritisak, čak i ako nemamo nikakve tegobe.

A ovo su savjeti za bolju kontrolu hipertenzije:

redovno uzimati lijekove
ostaviti cigarete
šetati svakodnevno
izbjegavati slano
izbjegavati suhomensate proizvode
izbjegavati alkohola
najviše dvije kafe dnevno
smanjiti tjelesnu težinu (MONDO)