KRPELJI ČIM OSJETE JEDAN MIRIS BJEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA: NIKAKO NE MOGU DA GA PODNESU, NABAVITE GA NA VRIJEME

Zanimljivosti

KRPELJI ČIM OSJETE JEDAN MIRIS BJEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA: NIKAKO NE MOGU DA GA PODNESU, NABAVITE GA NA VRIJEME

Prije nego što insekti krenu da vas napadaju spriječite na vrijeme njihovu pojavu u vašoj blizini. Krpelji od jednog mirisa bježe kao ludi, ne mogu da ga podnesu. A tu su i smrdibube, muhe, komarci…

Smrdibube bježe od nima – Nim je zimzeleno drvo porijeklom iz Indije koje je poznato po svom antibakterijskom, antigljivičnom, antiparazitnom i insekticidnom dejstvu. Rastvor ulja nima sa vodom i malo organskog deterdženta koristi se kao efikasno sredstvo za tjeranje smrdibuba.

Te dosadne muhe – Nema baš mnogo ljudi na svijetu koji vole muhe. Ove dosadne insekte najčešće povezujemo sa nečistoćom i smradom.

Sprej protiv komaraca:

Sastojci:

50 g karanfilića

20 g cvjetova lavande

250 ml apotekarskog alkohola (70 posto)

50 g glicerina

Priprema:

Karanfilić i lavandu prelijte mješavinom alkohola i glicerina, dobro promućkajte i držite na tamnom mjestu 4 dana. Nakon tog vremena procijedite i sipajte u bočicu sa prskalicom i nanosite na kožu izbjegavajući oči ili lice.

Zbog znojenja nanosite na kožu svaka 2 do 3 sata. Preparat sa istim djelovanjem možete napraviti i ako pomiješate 25 kapi etarskog ulja karanfilića i 10 kapi etarskog ulja lavande pomiješajte sa 100 ml alkohola i 50 ml glicerina. Sve promućkajte i spremno je za upotrebu.

Miris nane i lavande krpelji nikako ne vole pa je dobro koristiti ulja ovih biljaka pre odlaska u prirodu. hayat.ba