Slovenija mijenja zakon o e-cigaretama i prostoru za dozvoljeno pušenje

Region

Slovenija mijenja zakon o e-cigaretama i prostoru za dozvoljeno pušenje

Nacionalni zavod za javno zdravstvo podržava prijedlog izmjena i dopuna zakona o ograničenju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda koji je pripremilo Ministarstvo zdravlja. Ujedno predlažu skraćivanje prijelaznog razdoblja za ukidanje prostorija za pušenje. Predložene izmjene također uključuju zabranu svih aroma u elektroničkim cigaretama, s izuzetkom nekih aroma duhana. NIJZ u potpunosti podržava mjeru jer je ključna za zaštitu zdravlja građana smanjenjem uporabe elektroničkih cigareta među mladima i građanima općenito te sprječavanjem štetnih posljedica udisanja aroma na zdravlje korisnika elektroničkih cigareta.

Okusi su jedan od najčešćih razloga za isprobavanje, početak korištenja i korištenje elektroničkih cigareta, upozorili su. Osim toga, okusi u tekućinama za e-cigarete su na visokim razinama i predstavljaju visok udio svih kemikalija u tim proizvodima. Prisutnost aroma u tekućinama elektroničkih cigareta je razlog za zabrinutost jer arome nisu dovoljno istražene u pogledu štetnih posljedica za zdravlje, upozorava NIJZ. Dok dugoročni učinci e-cigareta na zdravlje još nisu proučeni, jer su ovi proizvodi prekratko na tržištu, poznati su mnogi štetni učinci kratkotrajne uporabe. Osim nadražaja u ustima i grlu, kašlja, mučnine i glavobolje, riječ je o ozbiljnim zdravstvenim posljedicama, a to su ovisnost o nikotinu, epileptični napadi, akutna kemijska oštećenja pluća te razni oblici upale pluća, trovanja nikotinom i samo neke.

Također podržavaju zabranu dodavanja aditiva koji stvaraju dojam da proizvod ima zdravstvene prednosti ili da aditiv smanjuje zdravstvene rizike. Na tržištu se sve više otkrivaju elektroničke cigarete bez nikotina koje se prodaju kao inhalatori, a sadrže razne vitamine, stimulanse, sintetičke i prirodne arome. Iako ove elektroničke cigarete ne sadrže nikotin i ne izazivaju ovisnost, ipak mogu biti štetne za zdravlje.

Slažu se i s predloženim ukidanjem pušačkih soba, no predlažu skraćivanje prijelaznog razdoblja od pet godina na godinu dana. Ocjenjuju da bi se ukidanjem pušačkih soba postigla maksimalna zaštita stanovnika od izloženosti duhanskom dimu u zatvorenim javnim i radnim prostorima. U Sloveniji postoji oko 120 soba za pušenje, a prema NIJZ-u inspektori prijavljuju česta kršenja zakonskih odredbi.

Ujedno, NIJZ predlaže i značajno smanjenje broja prodajnih mjesta duhanskih i srodnih proizvoda, zabranu prodaje duhana za žvakanje i burmisanje, kao i zabranu pušenja duhana te upotrebe elektroničkih i grijanih duhanskih proizvoda. u određenim poluotvorenim i otvorenim prostorima. gpmaljevac.com