MUČIO JOJ, PA ZADAVIO SEDMOGODIŠNJU KĆERKU: MARIANNA JE UŠLA U SUDNICU I SASULA OSAM METAKA U UBICU

Region

MUČIO JOJ, PA ZADAVIO SEDMOGODIŠNJU KĆERKU: MARIANNA JE UŠLA U SUDNICU I SASULA OSAM METAKA U UBICU

Marianne Bachmeier, čuvena “majka osvetnica”, kako su je prozvali, doživjela je najveću bol koju može da osjeti jedan roditelj – izgubila je svoju sedmogodišnju kćerku Anu i to na užasan način, a potom je potražila pravu na nemilosrdan način. Čak i danas ovaj slučaj je zapamćen kao najspektakularniji slučaj osvetničke pravde u njemačkoj poslijeratnoj historiji.

Bila je samohrana majka koja je 70-ih godina prošlog vijeka vodila pab u zapadnonjemačkom gradu Lubecku. Teško je preživljala, ali se trudila da se stara o maloj Ani, svom trećem djetetu, jer je dvoje starije prethodno dala na usvajanje. A svi koji su ih poznavali, isticali su da je djevojčica bila vrlo sretno dijete.

Međutim, 5. maj 1980. bio je koban. Tog dana ju je lokalni mesar i njihov komšija Klaus Grabowski prvo silovao, a potom i hladnokrvo ubio.

Šta se desilo sa Anom?

Sedmogodišnjakinja je tog dana napustila školu, nakon svađe sa majkom. Nekako se našla u rukama svog 35-godišnjeg komšije, lokalnog mesara Klausa Grabowskog, koji je već imao krivični dosije, uključujući zlostavljanje djece. Istraga je utvrdila da je Grabowvski držao Anu u svom domu satima prije nego što ju je zadavio najlonskim čarapama. Zatim je sakrio tijelo djeteta u kartonsku kutiju i ostavio ga na obali obližnjeg kanala. Nakon što je njegova vjerenica obavijestila policiju, Grabowski je uhapšen iste večeri. Priznao je ubistvo, ali je negirao da je zlostavljao dijete.

Mesar je svoju odbranu bazirao na tvrdnjama da je zadavio Anu jer je pokušala da ga ucijeni. Bolesnik je izjavio da je djevojčica, također, htjela da ga zavede i prijetila je da će reći majci da ju je maltretirao ako joj ne da novac. Suđenje Grabowskom je izazvalo nevjerovatnu bol kod majke, koja je ponovo preživljala strašan događaj. Njegovi branioci su tvrdili da je uzrok da počini ovaj strašan zločin hormonska neravnoteža. Naime, mesar je dobrovoljno kastriran nekoliko godina ranije, a nakon zahvata primao je hormonsku terapiju.

 

U to vrijeme, seksualni prijestupnici u Njemačkoj često su bili podvrgnuti kastraciji kako bi se spriječilo ponavljanje zločina, ali to nije bio slučaj sa Grabowskim. Trećeg dana suđenja u Okružnom sudu u Lubecku, Marianna je iz torbice izvukla pištolj i osam puta povukla obarač. Šest hitaca pogodilo je Grabowskog i on je preminuo na podu sudnice. Prema riječima sudije Gintera Krugera, koji je razgovarao sa Bachmeierovom neposredno nakon što je pucala u Grabowskog, čula je kako ožalošćena majka govori: „Htjela sam da ga ubijem“.

– Ubio je moju kćerku… Htjela sam da mu pucam u lice, ali sam mu pucala u leđa… Nadam se da je mrtav – izjavila je Marianna neposredno nakon događaja. Prisutni policajci su tvrdili da su čuli kako je Bachmeier nazvala Grabowskog „svinjom“ nakon što ga je upucala. Prije nego što je pucala u mesara, Marianna je izjavila da je sanjala trenutak osvete.

Ovaj slučaj je potresao njemačku javnost, koja je kasnije pomno pratila suđenje Bachmeierovoj. Postavljano je pitanje opravdanosti njene osvete za ubistvo sopstvenog djeteta. Uslijedilo je suđenje Marianni za ubistvo Grabowskog. Tokom suđenja, ona je posvjedočila da je u snu pucala u mesara i da joj se u sudnici ukazala vizija kćerke.

Doktor koji ju je pregledao, izjavio je da je od Bachmeierove zatražen uzorak rukopisa, a ona je u odgovoru napisala: „Uradila sam to za tebe, Ana“. Zatim je ukrasila uzorak sa sedam srca, simbolično – po jedno za svaku godinu Aninog života.

– Čuo sam da je želio da da izjavu. Pomislila sam, sada slijedi naredna laž o žrtvi, koja je bila moje dijete – rekla je Bachmeier kasnije, pozivajući se na tvrdnje Grabowskog da je njena kćerka pokušavala da ga ucijeni.

Suđenje Marianni privuklo je veliku pažnju javnosti Sedmični njemački časopis Stern objavio je seriju članaka o suđenju, kopajući po Marianninom životu kao zaposlene samohrane majke koja je prolazila kroz teške životne periode. Ona je navodno prodala svoju priču časopisu za 158.000 dolara kako bi pokrila pravne troškove tokom suđenja.

Odziv čitalaca je bio ogroman, a slučaj je izazvao oštre podjele u javnosti. Da li je Marianna bila izbezumljena majka koja je jednostavno pokušavala da osveti brutalnu smrt svog djeteta, ili ju je njen čin osvete učinio hladnokrvnim ubicom? Mnogi su izrazili simpatije prema njenim motivima, ali su ipak osudili njene postupke.

Decenijama kasnije, jedan njen prijatelj je tvrdio da je bio svjedok kako Bachmeier vježba gađanje u podrumu svog paba prije pucnjave. Sud je na kraju presudio da se radilo o ubistvu sa predumišljajem i osudio Mariannu na šest godina robije 1983. godine. Nakon što je odslužila samo polovinu kazne, Marianna je puštena iz zatvora u junu 1985. godine. Nakon toga se preselila se u Nigeriju, gdje se udala i ostala do 90-ih godina.

Uslijedio je razvod od muža, da bi se poslije preselila na Siciliju gdje je ostala sve dok joj nije dijagnostikovan rak pankreasa. Nedugo potom se vratila u Njemačku. Umrla je 17. septembra 1996. godine u 46. godini i počiva pored svoje mezimice Ane. hayat.ba