U 102. GODINI VODI FITNES ČASOVE ČETIRI PUTA NEDJELJNO: PREKINUT ĆU KAD OSTARIM

Region

U 102. GODINI VODI FITNES ČASOVE ČETIRI PUTA NEDJELJNO: PREKINUT ĆU KAD OSTARIM

U moru obaveza koje nam preplavljuju svakodnevicu, nemamo uvijek motivacije i volje za fitnes rutinu, te je često preskočimo ili pomjerimo. Ali, priča o ovoj bakici tjera da se postidimo svoje lijenosti. Ona je hodajući, živi dokaz da je fizička aktivnost ključ vitalnog tijela, ali i duha. Jean Bailey, 102-godišnja dama, koja živi u ustanovi za stara lica, četiri puta sedmično okuplja svoje komšinice, u hodniku na drugom spratu, kako bi držala fitnes časove. I nema namjeru da uspori, prenosi Ona.rs.

-Prekinut ću kad ostarim – smjelo je govorila penzionisana cvjećarka po zanimanju, koja je u domu za stare već 14 godina.

Bailey, koja koristi šetalicu pri hodanju, navodi kako neke od njenih “učenica” imaju artritis, te nisu u stanju da isprate sve vježbe, ali mogu da se istežu jer i to donosi velike benefite.

-Zadirkuju me i kažu da sam zlobna jer, kad treniramo, želim da to radimo ispravno i da koristimo sve potrebne mišiće. Pomjeramo svaki dio tijela, od prstiju na rukama do prstiju na nogama. U mojoj grupi su samo žene, bio je jedan muškarac, ali je preminuo.

 

Na ideju je došla za vrijeme korone, kada su kretanja bila ograničena. Iako je jedna od najstarijih u ustanovi, odlučila se za ovaj hrabar potez jer je željela da ostane aktivna, a trebalo joj je društvo, pa je pozvala “komšinice iz hodnika” da joj se pridruže. Tako je počelo i nije stalo.

Vježbe počinju svako jutro u 9.45, što im daje vremena da ustanu, obuku se i doručkuju. Časovi se održavaju ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i subotom i traju 30 minuta.

-Mislim da su žene svjesne šta radim za njih, prvenstveno jer to radim i zbog sebe – pričala je za “The Washington Post”.

-Ovo nam je produbilo odnos, otvoreno mogu da kažem da bih sve uradila za moje “koleginice”. Pazimo jedna na drugu. Ne praktikujem sjedenje ispred TV-a i slične stvari. Samo malo drijemam. Zaista smatram da, ako ne održavaš svoj um i svoje tijelo aktivnim, zašto si uopšte ovdje?. hayat.ba