TINEJDŽERA U SAD-U UPUCAO POLICAJAC KOJI JE SJEDIO IZA NJEGA U AUTOMOBILU

Region

TINEJDŽERA U SAD-U UPUCAO POLICAJAC KOJI JE SJEDIO IZA NJEGA U AUTOMOBILU

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu smrti tinejdžera iz Washingtona DC-ja kojeg je upucao policajac koji je sjedio iza njega u automobilu. Dalaneo Martin (17) je 18. marta spavao u ukradenom parkiranom vozilu kada su došli policajci, otvorili vrata i pokušali ga uhapsiti.

Na snimkama s kamera koje se nalaze na uniformi policajaca vidi se kako službenici kradom ulaze u auto s namjerom da uhite prijestupnika. Osumnjičenik, koji je bio crnac, se probudio i pokušao odjuriti s automobilom mada je policajac već bio na stražnjem sjedalu.

Službenik je naredio maloljetniku da zaustavi auto, a zatim ga upucao s leđa. “Stani. Stani ili ću pucati!”, poručio je policajac 17-godišnjaku nekoliko sekundi prije nego što je više puta pucao iz vatrenog oružja, piše BBC. Na snimkama se vidi kako se automobil zabija u kuću nekoliko sekundi kasnije i kako službenici na travnjaku ispred kuće pružaju prvu medicinsku pomoć tinejdžeru. Policajci kažu da je iz automobila pronađen pištolj.

Ministarstvo pravosuđa je saopćilo kako se radi o “tragičnom i uznemirujućem slučaju” te izrazilo sućut obitelji i prijateljima ubijenog 17-godišnjaka. Predsjednik američkog sindikata Park Police branio je postupke policajca, javlja Index.hr.

Postojao je opravdan, zakonski razlog da policajac bude u automobilu, a upotreba sile je također bila opravdana. Sindikat stoji iza radnji koje je poduzela policija – rekao je Kenneth Spencer za Washington Post. Majka ubijenog tinejdžera, Terra Martin, je zatražila da policajac koji je pucao u njenog sina dobije otkaz i da se procesira na sudu. hayat.ba