ERMIN KADRIĆ ZA HAYAT: KAD BI NAŠ NAROD RADIO U BIH KAO ŠTO RADI U NJEMAČKOJ NIŠTA MU NE BI FALILO

Region

ERMIN KADRIĆ ZA HAYAT: KAD BI NAŠ NAROD RADIO U BIH KAO ŠTO RADI U NJEMAČKOJ NIŠTA MU NE BI FALILO

Ermin Kadrić, 27-godišnjak iz mjesta Novo Naselje u Kiseljaku dijete je povratnika u ovo mjesto. Ermin se bavi poljoprivredom, stočarstvom i kako kaže vrši sve vrste usluga.

-Babo je krenuo s poslom poslije rata. Braća imaju špediciju za prostor BiH i Hrvatske. Sve je krenulo od poljoprivrede – kaže nam.

Ovdje je zapravo bila linija odbrane. Na jednoj strani pripadnici HVO, a na drugoj ARBIH.

-Oni su imali čistu liniju za pucanje. Ovdje je dedo zidao zid kako bi mogao do vode da dođe da ga ne vide. Majka je bila u izbjeglištvu u Visokom, a ja rođen 1995. godine. Narod se patio. Ovdje je baš bilo blizu. Nisi se mogao sakriti. U Visokom si koliko-toliko bio siguran. Ja slabije to znam, ali znam sve iz priča – kazao je.

Znao je priče, svjestan je svega i ipak je odlučio da ostane i bori se u svojoj državi iako je imao mogućnost da ode iz BiH.

-Sa svojim znanjem, vidite samo ove mašine. Sve ih znam sam popravljati. Kad sam bio mali, kad sam imao sedam godina učio sam variti, vario sam, pa me var uhvati pa po tri dana nisam spavao – govori on.

Plan je kaže izgraditi veliku farmu jer ima kokoške, četiri krave i osam junadi.

-Nisam aplicirao za subvenciju za štalu, a osnovao sam firmu kao poljoprivredno gazdinstvo. Tu sam dobijao pomoć za samozapošljavanje. Sve ostalo smo sami kupili. Koliko god naš narod radi u Njemačkoj, neka toliko rade u BiH imaće kao i tamo. Isto će imati. Ja znam u pola 5 ustati i raditi, uđem u kuću u 11 navečer. I opet isto. A kad je sezona ja radim, a preko zime radim u garaži i popravljam mašine, a u kući sam. Izađem iz kuće i već sam na poslu – navodi Kadrić. hayat.ba