UŽIVO DAN NAKON PUCNJAVE NA VRAČARU: Dečak s prostrelnim ranama na kičmi U JAKO TEŠKOM STANJU, pojačane mere obezbeđenja u gradu

Region

UŽIVO DAN NAKON PUCNJAVE NA VRAČARU: Dečak s prostrelnim ranama na kičmi U JAKO TEŠKOM STANJU, pojačane mere obezbeđenja u gradu

Učenik osnovne škole “Vladislav Ribnikar” na Vračaru ubio je juče osmoro đaka te škole i čuvara, a teško je ranio još šest učenika i nastavnicu istorije. U Srbiji je proglašena trodnevna žalost, a nastava u svim školama u Srbiji počela je jutros minutom ćutanja, kako bi se odala pošta stradalim učenicima i zaposlenima u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru. I popodnevna smena počeće minutom ćutanja.

10.45 – Gradska opstina Vračar dosla da oda počast svim stradalima

Gradska opstina Vračar dosla je da oda počast svim stradalima i da se pomoli za sve povređene.

“Pratimo zdravstvena stanja sve dece, dečak koji ima prostrelne rane na kičmi u jako je teškom stanju, ali nadamo se najboljem. Ova škola ima video nadzor, obezbeđenje, ovako nešto se nikada nije desilo, rekao je predsednik opštine Vračar i dodao:

“Moramo sada da se potrudimo da se nikada ne ponovi, sva deca su jako opterećena, ne samo u ovoj školi, treba im dati prostora i ukazati na to da je na svima nama odgovornost”, izjavio je predsednik opštine Vračar.

Rekao je da su sada po čitavom gradu pojačane mere obezbeđenja.

10.00 – Linija za lekarsku pomoć

KBC “Dr Dragiša Mišović-Dedinje” saopštio je da će, u cilju podrške porodicama stradalih u jučerašnjem masakru, biti dostupni psihijatri i psiholozi za razgovor u periodu od 8-20 časova.

Broj telefona na koji mogu da se jave sestri koja će ih sa njima povezati je 011/363-07-82.

9.45 – Advokat Roskić za Kurir TV: Otac je morao da čuva pištolj zaključan u sefu

Advokat izražava sumnju da se maloletnik pripremao samo mesec dana da počini ovaj zločin.

– U psihijatriji ne postoje duševna oboljenja, već duševni poremećaji. S tim u vezi, moram vam reći da sam ubeđen da je priprema koju je maloletni izvršilac imao u smislu obuke iz gađanja iz vatrenog oružja, planiranja, trajala dže od mesec dana koju pominje načelnik beogradske policije. Pripreme su poćele kad je ušao u streljanu, ko god da mu je to obezbedio. Prvi propust je rukovaoc streljane koji je dozvolio maloletniku da tu bude. Dečak je sam sebe ubedio da je dovoljno uvežban da koristi vatreno oružje koje je juče zloušptrebio – dodaje Roskić.

9.30 – Patrijarh pozvao na pomen stradalima

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je danas pravoslavne žitelje Beograda na pomen stradalima u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar”, koji će biti služen posle večernjeg bogosluženja koje počinje u 17 časova.

Pomen će biti služen u svim prestoničkim hramovima.

– Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije poziva pravoslavne žitelje Beograda da se danas, 4. maja, posle Večernjeg bogosluženja koje počinje u 17 časova, na pomenu, koji će biti služen u svim prestoničkim hramovima, pomole Gospodu našem, Hristu vaskrslom iz mrtvih i Presvetoj Majci Njegovoj za nevino postradale osnovce i njihovog školskog čuvara Dragana – prenosi RTS.

9.18 – Apel Instituta za transfuziju

– Što se tiče rezervi krvi, mi smo iz prazničnih dana izašli stabilni. Juče ujutru su rezerve bile dovoljne da odmah reagujemo na poziv kolega iz bolnica gde su smešteni pacijenti, ali imali smo i za sve ostale pacijente. Veliki broj građana je juče pokazao solidarnost jer ovo je nezapamćena tragedija u našoj zemlj – kaže Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Dodaje i šta bi trebalo da bude odgovorno ponašanje svih nas.

– Osnovna stvar je kontinuirano i redovno davanje krvi, a koncept je da krv čeka pacijenta, a ne obrnuto. Pozivam sve da narednih meseci obezbedimo dovoljne rezerve jer ulazimo u letnji period – rekla je Rodić.

8.35 – MUP uputio važan apel

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve vlasnike oružja da svoje oružje drže savesno, zaključano u sefovima, kasama ili ormarima, tako da bude nedostupno neovlašćenim licima a posebno deci.

Takođe apelujemo da vlasnici oružja provere da li oružje drže nenapunjeno, odnosno odvojeno od municije, kao i da ključeve ili šifre od kasa, sefova i ormara u kojima drže oružje učine nedostupnim drugim licima, posebno deci.

U narednom periodu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeće sve mere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici oružja drže oružje u skladu sa važećim propisima o oružju – razdvojeno od municije i zaključano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima.

Vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da oružje čuvaju nesavesno, tako da može doći u posed neovlašćenih lica i ugrozi bezbednost ljudi, oružje će se oduzeti i podneće se zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa Zakonom o oružju i municiji.

NE PROPUSTITE

MISLIO SAM DA SU PETARDE, ALI ONDA SMO ČULI I VRISKE: Učenik škole opisao ubicu: Izgledao je da nikome ne bi ništa uradio (VIDEO)
8.15 – Stanje povređenih

Kako saznajemo, povređeni dečaci koji su smešteni u Tiršovoj su u stabilnom stanju, dok je situacija kod ranjene devojčice nepromenjena, ona je u teškom oštem stanju.

– Devojčica koja je juče operisana hitno zbog povreda glave je vitalno ugrožena, u kritičnom stanju i na intenzivnoj nezi. Lekari rade sve da je održe u životu ali joj je jako teško opšte stanje i vitalno je ugrožena – rekao je Dučić.

On je kazao da su dva dečaka sa prostrelnim ranama donjih ekstremiteta stabilno, primaju antiobiotsku terapiju i dodao da se može reći da su dečaci lakši pacijenti, odnosno imaju lakše telesne povrede.

NE PROPUSTITE

“LEŽAO SAM PORED MRTVE DRUGARICE, TAKO SAM SE SPASAO” Potresne reči učenika koji je preživeo pucnjavu
Direktor KCS-a dr Milika Ašanin rekao je da je troje od četvoro ranjenih koji su Urgentnom centru sasvim dobro, da su budni i da sa njima lekari razgovaraju. Reč je o dvoje učenika i nastavnici.

– Što se tiče četvrtog pacijenta, on je došao sa teškim, kompleksnim, prostrelnim povredama grudnog koša, vrata i kičme, imao je dve operacije. On je bolje, budan je, ali moramo biti jako opasni i kvalifikovati da je stanje kritično. Danas ćemo imati serije kontrolnih pregleda i snimaka da vidimo efekte operacija – rekao je dr Ašanin.

8.10 – Suze, muk i neverica

Ispred škole su upaljene sveće, građani donose cveće i ostavljaju oproštajne poruke.

1 / 12 FOTO: NENAD KOSTIĆ

8.00 – Institut za mentalno zdravlje otvorio dve telefonske linije za pomoć i podršku

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu saopštio je sinoć da je, u cilju podrške porodicama stradalih u jučerašnjem masakru, nastavnicima i učenicima, kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dve telefonske linije:

063/868-17-57

063/868-22-17

Stručnu podršku će pružati tim psihologa i psihijatara iz Instituta za mentalno zdravlje. I na Klinici za psihijatriju UKCS formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebna.

Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju za telefonsku podršku su:

066/830-08-54

Kao i za zakazivanje:

011/366-21-24 063/310-723 (Kurir.rs)