SVI RADIMO OVO SA FLAŠICOM VODE LJETI, A NIKO NIJE SVJESTAN KOLIKO JE OPASNO

Zdravlje

SVI RADIMO OVO SA FLAŠICOM VODE LJETI, A NIKO NIJE SVJESTAN KOLIKO JE OPASNO

Baterijski tehničar Dionije Amučastegi, kao i većina drugih vozača, redovno ostavlja bočicu vode u svojim kolima. Jednoga dana to ga je zamalo koštalo glave. Dok je ručao u svom auto, desila mu se jedna nevjerovatna stvar – sjedište se zapalilo. Čovek nije razumio kako se to dogodilo, jer je jedino što se nalazilo na njemu bila bočica sa vodom.

– Bilo je toliko vruće da je sjedište djelimično izgorjelo – rekao je Dionije, koji nije mogao da vjeruje šta mu se dešava.

Zato je to pokušao da napravi još jednom. Uspio je – sjedište automobila izgorjelo je na dva mjesta, a ovaj čovjek je, srećom, uspio da odreaguje na vrijeme. Iako se čini nelogičnim, jer voda nije zapaljiva, problem je u okruglom dizajnu bočice.

Pošto voda koja je užarena sunčevim zracima sadrži svjetlost i toplinu zagrijanu do određene tačke, čitava bočica postaje poput povećavajućeg stakla. Tačka na sjedištu na koju su zraci sunca fokusirani se može užariti do tačke paljenja – to je sasvim dovoljno da materijal izgori.

Važno je znati da se jednom ispražnjena bočica ne bi trebalo ponovo puniti, jer dolazi do otpuštanja hemikalija iz plastike u vodu. Zato, ako već ostavljate bočicu u autu, potrudite se da barem bude ispod sjedišta – daleko od sunca. hayat.ba