(VIDEO) ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJI JE SPAŠEN POSLIJE 80 SATI IZ PODMORNICE: Izvučen prije 50 godina, sada kaže: Imam jako loš osjećaj

Region

(VIDEO) ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJI JE SPAŠEN POSLIJE 80 SATI IZ PODMORNICE: Izvučen prije 50 godina, sada kaže: Imam jako loš osjećaj

Britanski inženjer Robert Malinson (85) izvučen je živ 1973. godine iz podmornice “Pajs III” zajedno sa kolegom poslije 80 sati koliko su proveli zarobljeni u plovilu na morskom dnu.

Malinson (85) je detalje spaslačke misije od pre 50 godina kada je sa svojim saputnikom Rodžerom Čepmanom (28) pao na dno Keltskog mora blizu obale Irske, ispričao u ispovijesti za “Dejli mejl”. On je naveo da je sa kolegom spasen sigurne smrti i to 10 sati prije nego što im je istekla zaliha kiseonika. To je i do dan danas ostala najuspješnija podvodna spasilačka misija ikad. Prije nego što je ispričao detalje o tome kako je spasen, povodom nestale podmornice “Okean gejta” naveo je da ima jako loš predosjećaj.

“Ovde je nešto ozbiljno pošlo po zlu”, kazao je Malinson.

U vrijeme drame, Malinson je imao 35 godina i troje djece, a Čepman samo 28 godina. U podmornicu su ušli da bi pod vodom namjestili signal za telefoniju i posao su uspješno završili. Međutim, podmornica “Pajs III” nestala je pod vodom poslije havarije i kvara, a Malinson tvrdi da je za sve krivi ljudski nemar.

“Ronilac je pogrešno vezao sajle, zbog čega je došlo do kvara. Kad smo mislili da smo završili posao i počeli da se penjemo ka vrhu, plovilo je naglo zadrhtalo i sunovratilo se ka dnu mora za samo 26 sekundi! Bili smo na dubini od oko 480 metara”, kazao je Malinson.

 

Uprkos stravičnom padu, podmornica je bile neoštećena, a dvočlana posada u mrklom mraku.

“Bilo je jezivo. Nismo znali šta nas je snašlo. Isključili smo svu električnu opremu u podmornici kako bi smanjili rizik od požara. Sjedili smo u mrklom mraku, a ja sam uzeo svesku koja je stajala pored mene i u nju, onako po osjećaju, napisao: “Na dnu”.

Kako dodaje, ubrzo se orijentisao u mraku, pa je sa kolegom počeo da razmišlja šta su im najveći problemi.

“Imali smo niske zalihe kiseonika, a morali smo i da pazimo da nivo ugljen dioksida ne pređe gornju granicu u plovilu jer bi to za nas moglo biti pogubno. U brodu je bilo jezivo hladno, a hrane smo imali jako malo. Podijelili smo limenku limunade i jeli malo mlijeka u prahu. Plašili smo se da ćemo zaspati, jer u tom slučaju se vjerovatno ne bismo ni probudili”, kazao je Malinson.

Zatim je istakao da je pritisak vode na plovilo bio toliko jak da se svakog trenutka plašio da podmornica neće izdržati. Da bi se smirio, u glavi je ponavljao riječi i taktove omiljenih pjesama, a ruke je pomjerao u ritmu da bi održao toplotu tijela.

“Spasioci su pokušavali da nas kontaktiraju, ali su ih u tome ometali delfini. Shvatili smo da imamo kiseonika za 80 sati na dnu. Za to vrijeme su morali da nas izvuku”. U velikoj operaciji spasavanja učestvovalo je nekoliko brodova. Prvih par pokušaja da spasu posadu je propalo, a vremena je bilo sve manje.

Konačno, poslije 70 sati provedenih u podmornici, par je spasen. Malinson navodi da je izvlačenje bilo dramatično i da je imao osjećaj kao da se nalazi unutar nekog velikog medvjeda koji je poludio. Kad su ih izvukli do spasilačkog broda, bili su neviđeno iscrpljeni. Odveli su ih u bolnicu gdje im je ukazana pomoć. (MONDO)