Doktorica Danijela Jevtić otkriva zašto treba da nosite KOCKU SUPE tokom PAKLENIH dana: Važno je!

Zdravlje

Doktorica Danijela Jevtić otkriva zašto treba da nosite KOCKU SUPE tokom PAKLENIH dana: Važno je!

Jedva smo čekali ljeto, a ono je već sa svojim prvim danima riješilo da nas počasti tropskim vrućinama.

Budući da su visoke temperature često opasne, ljekari savjetuju da sa sobom uvijek nosite tečnost, kao i nešto što će omogućiti da nadoknadite gubitak minerala. Najbolje bi bilo da ne izlazite po ovakvoj vrućini, a ako već morate, obucite svijetlu, pamučnu odjeću i stavite šešir.

Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći ukazuje da su pod veliki rizikom od visokih temperatura vozači i pješaci – najprije su razdražljivi u saobraćaju, a onda nastupi sporost, prenosi RTS.

– Iskustvo nam kaže da posebno treba da upozorimo vozače i pješake. U početku zbog razdražljivosti, a onda dođe i sporost. Savjetujemo im da se non-stop rehidriraju, da uzimaju dovoljnu količinu soli, da izbjegavaju uzimanje alkohola, navela je dr Jevtić.

Ponesite sa sobom mineralnu vodu ili kockicu supe

Takođe, ističe, treba da budu obazrivi oni koji uzimaju lijekove koji menjaju stanje svijesti, kao i epileptičare, dijabetičare, radnici na visinama. Pod rizikom su i kategorije stanovništva koje su ekstremno osetljive na gubitak tečnosti, poput starih, veoma male djece i trudnica.

– Treba da unesemo u sebe tečnost, po mogućstvu to da bude neka mineralna voda ili barem neka kockica za supu koju mogu da gricnu, da odlome deo i da se naliju tečnosti, jer onda ne moraju ništa da mute usput, predlaže dr Jevtić, prenosi RTS.

Takođe, dobro bi bilo nositi sa sobom i nešto slatko za slučaj da padne šećer. Kada je riječ o oblačenju, glava treba da bude pokrivena, a odjeća pamučna i što svetlija.

Biti obazriv u vozilima GSP-a

Na prvi znak slabosti, treba da se sjedne, a ako je moguće, ne treba ni izlaziti napolje po ovako visokim temperaturama. Ako negdje idete i to vozilima javnog gradskog prevoza, treba da budete oprezni.

– Masovno se dešava da ljudi ne prate situaciju, da su na mobilnim telefonima ili da se ne drže kako treba, znači tada je povećan broj svih mogućih povreda, padova, povreda glave, čak preloma kukova, znači izbjegavanje zone najvećih gužvi, uzimanje tečnosti, uzimanje soli, zaštita glave, svijetla odjeća, izbjegavanje al*ohola i energetskih napitaka i određenih kombinacija lijekova, pogotovo za volanom, zaključila je dr Jevtić za RTS. novi.ba