TOKOM LJETA TEŠKO NAM “PADA” MASNA HRANA! Dr Voja otkriva odličnu zamjenu za meso, a evo koliko je sladoleda DOVOLJNO

Zdravlje

TOKOM LJETA TEŠKO NAM “PADA” MASNA HRANA! Dr Voja otkriva odličnu zamjenu za meso, a evo koliko je sladoleda DOVOLJNO

Kako nam stižu visoke temperature, organizam je potrebno na vrijeme pripremiti i rashladiti. Mnogi tada posegnu za rashlađujućom voćkom i svježim napitkom, a dešava se često da se zbog prevelike vrućine izgubi apetit. Nekako nam masna i kalorična hrana teško pada na želudac.

Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, gostujući na Kurir TV, savjetovao je kako da se zdravo hranimo tokom ljeta. Na samom početku, doktor Voja je istakao sočivo, grah, soju i tofu, kao odličnu ljetnju zamjenu za meso.

“Ko voli tofu da jede, iako nije ukusan, on je jako mnogo koristan. Bjelančevine mogu da zamijene animalne proteine. Riba, ona je manje masna, brže se vari i vrlo je korisna. Mi, ako ne unosimo llipide, sagorijevamo naše mišiće. Meso obezbjeđuje kvalitetne kalorije, ali ne smijemo ni da griješimo i da unosimo ni previ[e mesa, ni previše ugljenih hidrata… “, započeo je Perišić o dodao da hemikalije koje se dodaju u mesima simuliraju ukuse, posebno u mesnim prerađevinama.

“Ako meso stoji dva dana, gubi organoleptička svojstva, tada se dodaju razni ukusi. Ima još jedna stvar. Treba uzimati i probiotike kao suplemente svakodnevno, da bismo povećali bakterije koje imaju antimikrobna dejstva. Najviše probiotika ima u kupusu. U njemu, već kada nikne, postoji velika količina laktobacilusa i onda on djeluje probiotski na našu floru. Pitanje je sljedeće: Šta probiotska bakterija pravi u crijevima, a ide direktno u mozak?”, pitao je Perišić, pa nastavio:

“Svježe voće i povrće zbog probiotskih bakterija dobri su za tjelesno zdravlje, duševno zdravlje i zdravlje crijeva… ” rekao je on i podsjetio gledaoce da voće i povrće mora temeljno da se pere, pa šta je đevđir i kako je njegova majka prala voće.

“U đevđir, cediljku, staviti voće i povrće i pustiti vodu da teče na njega 15 minuta. Tako ga operete. Treba jesti što više svježeg. Dobre su salate, od povrća i voćne. Od sokova, na primjer, u nekim voćnim sokovima postoje i polioli poznate i poliolse – dijareje koje nastaju fermentacijom i to obično u kupovnim sokovima, oni imaju previše tih hemikalija. Samo svježe cijeđeno voće”, savjetovao je Perišić, a zatim se osvrnuo na sladoled.

“Imate odličnih visokokvalitenih sladoleda. Sladoled i fruktoza dižu raspoloženje na kraju obroka, uz kafu to je doping za naš mozak. Sjajno! Jedan veliki sladoled dnevno je sigurno dobro”, rekao je. (MONDO/Kurir.rs)