NEDIM SLADIĆ NAJAVIO ŠTA NAM SLIJEDI: Uopšte nije dobro, sve kreće od utorka

VREMENSKA PROGNOZA

NEDIM SLADIĆ NAJAVIO ŠTA NAM SLIJEDI: Uopšte nije dobro, sve kreće od utorka

Za razliku od proteklih kolumni, ova će biti kratka, a za turističke radnike i one koji idu na godišnje odmore i prilično slatka.

Nakon jučerašnjih grmljavinskih nepogoda koje su u poslijepodnevnim satima zahvatile glavni grad Bosne i Hercegovine, od sutra konačno možemo računati na odlaganje kišobrana sa strane barem do idućeg vikenda, dok će veći dio druge dekade jula biti obilježen utjecajem vrelih zračnih masa koje će biti povučene sa pustinjskog područja sjeverne Afrike, zadržavajući frontalne poremećaje uglavnom sjevernije od naših područja uz temperature zraka znatno iznad prosječnih za ovo doba godine.

Budući da će pet dana zaredom srednja maksimalna temperatura zraka odstupati za 5 i više stepeni, možemo govoriti o drugom toplotnom valu ovog ljeta koji će izgledno biti jači, ali i duži od prethodnog. Snažan termobarički greben trenutno se nalazi nad sjeverozapadnim područjem Afrike, ali će od vikenda sve više utjecati na vremenske prilike nad Balkanom, uključujući i Bosnu i Hercegovinu uvjetujući pretežno sunčano vrijeme.

Osa grebena će se tokom iduće sedmice širiti prema istoku zahvaljujući produbljenju duboke ciklone nad obalama Velike Britanije, što će povući još vreliji zrak prema našim područjima, s kojim očekujemo izrazito visoke temperature zraka, pogotovo od utorka.

Iako model to ne pokazuje zbog limitacije prostorne rezolucije za jug Hercegovine, s velikom vjerovatnoćom možemo tvrditi kako će se u većini područja naše zemlje, nakon izvršene korekcije, dnevne temperature kretati uglavnom od 34 do 38, na jugu i sjeveru zemlje do 40 °C, uz sve češću pojavu tropskih noći, pogotovo u Hercegovini te na sjeveru i sjeverozapadu Bosne (minimalna temperatura ≥20,0 °C). Noći će postepeno postajati sve toplije i u centralnoj Bosni pa će svježina biti smanjena na minimum do sredine iduće sedmice.

Sumirano u jednoj rečenici – veći dio iduće sedmice obilježit će pretežno sunčano i vruće vrijeme, stoga iskoristite pravo ljetno vrijeme na koje je većina dugo čekala. Uživajte u ljetu, ali isto tako ne zaboravite na zaštitu od jakog UV zračenja. (Nedim Sladić, N1)