SVAKI BAŠTOVAN TREBA ZNATI: Kako spasiti plodove voća i povrća od prejakog sunca

Zanimljivosti

SVAKI BAŠTOVAN TREBA ZNATI: Kako spasiti plodove voća i povrća od prejakog sunca

Visoke ljetne temperature i vreli vjetar muče ljude, ali i biljke, na kojima mogu uzrokovati puno štete. Tzv. ožegotine – opekotine na listovima, stablu i dijelu korijena su zapravo rane na tkivu biljke. Najčešće se pojavljuju na djelovima direktno izloženim jakom suncu, a stradati mogu i plodovi voća i povrća. Primjerice, ožegotine su česte na plodovima paprike, rajčice, kruške, breskve, jabuke, kupusa… Iako ne bi rekli na prvi pogled, mogu se pojaviti i na lubenici ili dinji.

Listovi se uvijaju zbog dehidracije uzrokovane vrelim vjetrom, a zbog suše propadaju i plodovi i cvjetovi. To je obično događa u najtoplijim mjesecima godine, kada se često na dijelu ploda okrenutog prema suncu pojavljuju svijetle, malo ulegnute mrlje. Na tim mjestima je plod sklon bržem propadanju i neukusan je za jelo.

Kako bi pomogli biljkama, možemo koristiti sredstva koja smanjuju spriječili dehidraciju i pretjerano isparavanje. Jedno od oprobanih je zeolit, koji se otopi u vodi pa se time tretiraju biljke svakih deset dana. Nakon tretmana na biljki se stvori sloj koji odbija sunčeve zrake i štiti od vrelog vjetra.

Za zaštitu paprika potrebna je mreža na armaturi

Ako razmišljamo unaprijed kako zaštititi biljke, najbitnije je napraviti sjenu koja će smanjiti direktnu izloženost suncu. Za to koriste razne vrste mreža, koje ovisno o gustoći tkanja propuštaju više ili manje sunčevih zraka. Lagane mreže idealne su za mrkvu ili kupus. Za paprike, rajčice i stabla voćki potrebna je mreža koja će biti postavljena na armaturi viškoj od njih. Takva mreža pruža višestruku korist – apsorbira toplinu i smanjuje zračenje, a uz to štite od vjetra i ljetnih proloma oblaka, piše Jutarnji.hr. novi.ba