“SVE UNIŠTENO…”: Nevrijeme u Vojvodini napravilo OGROMNU ŠTETU, grad POTUKAO zasade KUKURUZA i SOJE! (VIDEO)

Region

“SVE UNIŠTENO…”: Nevrijeme u Vojvodini napravilo OGROMNU ŠTETU, grad POTUKAO zasade KUKURUZA i SOJE! (VIDEO)

Stravično nevrijeme praćeno gradom pogodilo je jučer prvo Apatin tokom popodneva, a potom se proširilo i u druge dijelove Vojvodine. Grad je padao u Kuli, Vrbasu, Srbobranu, Zrenjaninu… Prethodno, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je na svom sajtu objavio upozorenje o pljuskovima sa grmljavinom koji su sa početkom od oko 17 sati pogodili Vojvodinu i zapadnu Srbiju.

Sa područja Hrvatske sjeverozapadnim predijelima Srbije približavao se veoma snažan grmljavinski sistem. Ovaj sistem premještao se prema istoku, te se direktno obrušio na sjeverozapadni dio Bačke, a prvi na njegovom direktnom udaru bio je Apatin i šire područje Sombora i Odžaka. Ovaj sistem se obrušio na svom putu prema istoku na Vrbas i centralni dio Potisja i širi dio Zrenjanina.

 

Ovaj snažan grmljavinski sistem dio je hladnog fronta, koji je tokom večeri i noći sjevernim i zapadnim predijelima Srbije donio osvježenje, ponegdje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Jučer tokom popodneva u Čačku je izmjereno 46 stepeni, a ni u ostatku Srbije nije bilo mnogo lakše s obzirom kakva je vrućina.

Trenutno u Srbiji protiče drugi toplotni talas ovog ljeta, koji je znatno duži i intenzivniji od prethodnog. Meteorolozi upozoravaju da će toplotni talas potrajati sa manjim zahlađenjem sve do 26. jula. Društvene mreže preplavljene su snimcima jučerašnjeg nevremena. Veliku štetu su pretrpjeli poljoprivrednici kojima je grad uništio usjeve.

Kako se navodi u snimku objavljenom na Tik Toku, uništeni su kukurizi i soja: novi.ba