Kako razlikovati sunčanicu od toplotnog udara: OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ SIMPTOM

Zdravlje

Kako razlikovati sunčanicu od toplotnog udara: OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ SIMPTOM

Doktori i medicinsko osoblje širom Bosne i Hercegovine imaju pune ruke posla kada je u pitanju zdravstveno stanje građana narušeno visokim temperaturama. Stoga, vrijedi poslušati njihove savjete o tome kako razlikovati stanja koja u našem organizmu mogu nastati ovakvim nepogodama. Sa važnim uputama, iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo, u program N1 javila se doktorica Rialda Blažević.

Doktorica Blažević pojašnjava da postoje četiri stupnja poremećaja zdravstvenog stanja uzrokovanog djelovanjem visoke temperature. Blaža dva – toplotna iscrpljenost i toplotni grčevi. Onda nešto teža – sunčanica. Najteži oblik oštećenja zdravstvenog stanja, uzrokovanog djelovanjem visoke temperature jeste toplotni udar.

“Ono što karakteriše taj toplotni udar u odnosu na ova tri prethodna stanja, jeste da dolazi do potpunog sloma termoregulacionog mehanizma organizma. Dakle postoji jedan zaštitni mehanizam kojim se organizam brani od viška toplote, a to je znojenje. U ovoj situaciji kod toplotnog udara, to znojenje prestaje. Tako da, temperatura tijela nekontrolisano raste, ide i preko 40 stepeni celzijusa, dešavaju se promjene povećane dehidratacije, a prije toga je čovjek izgubio veću količinu tečnosti prethodnim znojenjem. Dolazi do zgušnjavanja krvi, povećava se viskoznost krvi i samim tim to predstavlja veliku opasnost za srčane bolesnike, da se razvije srčani udar, novi srčani udar, moždani udar i slično”, naglašava doktorica u programu N1.

Ono što doktori savjetuju stanovnicima, jeste da izbjegavaju izlaske između 10 i 17 sati.

“Ako već moraju, a veliki broj njih mora, da se adekvatno obuku. Prozračna svijetla odjeća, od prirodnog materijala. Obavezno zaštiti glavu kapama, šeširima, zaštiti oči naočalama. Ponavljam, obilno nanijeti sloj kreme sa visokim zaštitinim faktorom na otkrivene dijelove tijela. Sljedeći momenat adekvatno se hidrirati, uz sebe uvijek nositi bočicu tečnosti. S obzirom da organizam gubi osim vode i minerale, elektrolite, onda je to tečnost sa dodatkom kalija, kalcijuma, natrijuma, hlora i magnezijuma”, pojasnila je Blažević. (N1)