Ako imate brdo svježih krastavaca koje ne možete pojesti: IMAMO 2 RJEŠENJA, NE BACAJTE IH

Zanimljivosti

Ako imate brdo svježih krastavaca koje ne možete pojesti: IMAMO 2 RJEŠENJA, NE BACAJTE IH

MOŽDA ste ih našli na tržnicama, a možda imate vlastiti vrt s odličnim urodom ovogodišnjih krastavaca i ne znate više što s njima. Nama odgovaraju na salatu samo s uljem, octom i malo soli i papra, ali i s kiselim vrhnjem, i to dobro ohlađeni. Takvi osvježe sve vrste mesa s roštilja, ali i svima omiljeno – pohano. No nezgodno je krastavce jesti svaki dan jer sve što se ne skida s jelovnika, u jednom trenu dosadi. Pa gdje onda sa svim tim silnim krastavcima koje imate u hladnjaku, ostavi ili vrtu? Rješenja su dva – kiseljenje i zamrzavanje.

1. Kiseljenje

Iako se tradicionalno kiseli sitnija sorta namijenjena upravo tome, ni ovi za salatu nisu loši. Svakako je bolja opcija ukiseliti ih, a ne ostaviti da trunu. Recept i način su isti, jedina je razlika što nećete kiseliti cijele, već ćete ih narezati na ploške ili pak raščetvoriti po dužini. Proces ide tako da u dobro oprane staklenke posložite krastavce, prelijete pripremljenom tekućinom s octom, soli i šećerom, pa zatvorite staklenke novim poklopcima, što je vrlo bitno jer ste tako sigurni da nisu oštećeni.

2. Zamrzavanje

Za ovakav način čuvanja krastavaca koji nije toliko uobičajen treba vam malo vremena i volje, ali nije ništa strašno. Krastavce naribajte na ploške (svakako će vam biti praktičnije raditi to na ravnom ribežu no što bi bilo rezati nožem). Stavite ih u veće cjedilo, ovisno koliko krastavaca imate, pa posolite i promiješajte. Stavite iznad zdjele u koju će se cijediti voda iz krastavaca i ostavite u hladnjaku par sati ili preko noći. Ocijeđene krastavce stavite u vrećice za zamrzavanje po porcijama i zaledite.

Naravno, ovako pripremljeni krastavci izgubit će hrskavost, tako da su vrlo dobri za korištenje za sva jela, odnosno salate za koje je krastavce prije pripreme potrebno posoliti i ocijediti od tekućine.

Bonus: Varivo

Mnogi ne znaju za varivo od krastavaca koje je dosta staro jelo na nekim prostorima u Hrvatskoj. Sve se radi od oka, i to tako da je prvo na redu zaprška – popržite brašno na ulju pa dodajte sitno sjeckani češnjak. Na to ide naribani svježi krastavac, ili pak narezan na ploške. Dinstajte kratko pa dodajte krumpir narezan na kockice.

Posolite, popaprite, skuhajte da krumpir omekša, a na kraju dodajte sol i papar te, ako želite da varivo bude “na kiselo”, i malo octa. Naravno, jesti ga možete uz malo kiselog vrhnja ili, kako nam javljaju čitatelji, uz pohanu piletinu ili faširance, ako spadate u one koji ne mogu zamisliti obrok bez mesa. (Index.hr)