Predivna priča iz BiH: Pronašao punu kovertu novca, odmah je vratio vlasnici

Region

Predivna priča iz BiH: Pronašao punu kovertu novca, odmah je vratio vlasnici

Bosna i Hercegovina je puna predivnih priča dobročinstva, a nova dolazi iz Sarajeva. Halil Smajić iz Sarajeva je pronašao kovertu s 3.300 KM, a kada je novac vidio, nije razmišljao mnogo već je sve odmah vratio vlasnici.

On je svoju priču podijelio s portalom Preporod.info. Smajić je rekao: “Preko poznanika čuo sam da jedna nana sa Dobrinje prodaje muževo vozilo, koji je prije četiri godine preminuo. Rekao mi je da ta žena automobil prodaje jer treba novac.

Iako mi taj automobil nije bio potreban, kupio sam ga kako bi joj pomogao, izašao u susret, jer vozilo nije koristila. Ona je stara i živi sama. Dao sam joj više novca od dogovorene cijene. A, kako je automobil star i kako je u njega trebalo da se ulaže dosta novca, sa suprugom sam ga pregledao da vidimo šta ćemo trebati popraviti.

Otvorio sam gepek, gledao ima li korozije. Kada sam podigao tapacir supruga je vidjela neku kutiju, a ispod kutije koju smo podigli ispala je koverta. Otvorio sam je, bila je puna novca. Prebrojao sam, ukupno je bilo 3.300 KM. Ni jednog momenta nisam se razmišljao šta uraditi, jer tuđi mi hak ne treba.”

Kako kaže, vlasnica mu se nije javljala, pa je preko poznanika pokušao stupiti s njom u kontakt.

“Ispričao sam prijatelju šta sam pronašao. On mi je rekao: ‘Halile ti si to pronašao, radi s tim šta hoćeš’. Rekao sam mu da je novac nanin te da je on pokuša nazvati i javi joj šta se desilo. Ispričao mi je da je njen muž bio bolestan, da su te pare skupljali za dženazu.

Kada je preminuo supruga te pare nije mogla naći. Tražila je po kući i na kraju odustala. Halalila ih. Sutra dan sam uspio stupiti u kontakt s nanom. Dok smo razgovarali na telefon, plakala je i zahvaljivala. Kada sam sa suprugom otišao da joj to uručim, ispekla nam je kafu, opet je plakala i zahvaljivala se. Njena suza, ali i sreća za mene su najveća nagrada”, rekao je Smajić.

Ovo je još jedan dokaz da je Bosna i Hercegovina puna dobrih i poštenih ljudi. radiosarajevo.ba