BEBA UMRLA OD AMEBE KOJA JEDE MOZAK: Igrala se na OVOM MESTU i tu se ZARAZILA, roditelji NEUTEŠNI (FOTO)

BEBA UMRLA OD AMEBE KOJA JEDE MOZAK: Igrala se na OVOM MESTU i tu se ZARAZILA, roditelji NEUTEŠNI (FOTO)

Dečak je preminuo zbog amebe koja “jede mozak” nakon što se igrao kraj fontane u kantri klubu u Arkanzasu, što predstavlja petu smrt od ovog uzročnika u Americi. Majkl Aleksander Polok III imao je samo 16 meseci kada je umro 4. septembra, nakon što je dobio oboljenje izazvanom amebom Naegleria fovleri u kantri klubu Litl Rok.

– Iako je Majklovo vreme na Zemlji bilo kratko, dirnuo je srca porodice, prijatelja, pa čak i stranaca na koje je naišao svojim prosvetljujućim osmehom i razigranošću – napisali su roditelji.

Ministarstvo zdravlja Arkanzasa potvrdilo je da je beba umrla od amebe i da je verovatno bila izložena dok se igrala na fontani. Polok je preminuo u dečjoj bolnici u Arkanzasu u Litl Roku, rekao je mrtvozornik Džeron Hobs, prema “Arkanzas onlajn”. Ministarstvo zdravlja poslalo je uzorke vode Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, koji su potvrdili da jedan uzorak ima tragove amebe, navodi se u saopštenju.

– Odeljenje je bilo u kontaktu sa Kantri klubom Litl Rok i oni su sarađivali u ispitivanjima – navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Naegleria fovleri se nalazi u toploj slatkoj vodi niskog nivoa i redovno se nalazi u rekama, jezerima i potocima. Može se naći u hlorisanoj vodi, prema CDC-u. Retko se dešava da utiče na ljude. Udiše se kroz nos pre nego što ode u mozak, primetio je CDC. Infekcija se ne može preneti iz vode za piće jer mora najpre da ide u nos osobe. Početni simptomi, koji se takođe smatraju “prvom stadijumom”, uključuju jaku frontalnu glavobolju, groznicu, mučninu i povraćanje. Druga faza, kaže CDC, može uključivati komu, halucinacije, izmenjeno mentalno stanje, ukočen vrat i napade.

Veruje se da je Polok peti Amerikanac koji je ove godine umro od amebe. Krajem prošlog meseca, stanovnik Teksasa zarazio se amebom dok je plivao u jezeru Lindon B. Džonson. U julu je stanovnik Džordžije takođe umro od Naegleria fovleri dok je plivao u slatkovodnom jezeru, kao i mali dečak u Nevadi. Vudrou Bundi (2) zarazio se dok se igrao u vodi u Eš Springsu i počeo da doživljava simptome slične gripu pre nego što je hitno prebačen u bolnicu.

Muškarac na Floridi takođe je zaražen infekcijom u martu, nakon što je isprao nos vodom iz česme. (Espreso/Srećna republika)

Share this content:

You May Have Missed