STARI I PROVERENI RECEPT ZA AJVAR: Sa njim nema greške, a ovako ćete napraviti najbolju ZIMNICU uz koju će uživati cela porodica

Hrana i piće

STARI I PROVERENI RECEPT ZA AJVAR: Sa njim nema greške, a ovako ćete napraviti najbolju ZIMNICU uz koju će uživati cela porodica

Jesen i zima ne mogu se zamisliti bez ajvara, a kako se paprika koristi u većini recepata za zimnicu, važno je izabrati kvalitetnu.

Pravi ajvar se pravi od pečenih paprika, ulja, soli i šećera. U principu, tu se ništa drugo ne dodaje, ali ako želite da bude začinjenije, možete dodati ljutu papriku. Izaberite crvene, ravne i dugačke, pravilnog oblika. Trebalo bi da bude mesnato, ali što je moguće suvo, tj. u mesnatom delu paprike ne sme biti mnogo vode.

Sastojci:

25 kg paprike
250 ml ulja
1 kašika soli
1 kašika sirćeta
1 kašičica šećera
paprike, ajvar

Priprema:

Paprike ispecite i stavite u najlonske kese, pa ostavite da odstoje oko jedan do dva sata. Nakon toga oljuštite paprike i stavite ih u cediljku. Bolje je da odstoje preko noći, jer moraju da se ocede. Paprike sameljite i dodajte u tepsiju u kojoj ste malo nauljili. Pržite i promešajte, a u drugom tiganju zagrejte ulje (250 ml). Paprike prelijte zagrejanim uljem i dobro promešajte, pa nastavite sa prženjem. Morate pržiti još 2-3 sata, povremeno mešajući. Kao i kod džema, proverite da li je ajvar gotov ekspres loncu. Kada prođete zavarivačem po dnu i ako se smesa ne sjedini odmah, spremna je. Na kraju dodajte šećer, so i sirće i dobro promešajte. Pola sata pre kraja prženja tegle sterilisati u rerni na 100°C. Vrući ajvar sipajte u vruće tegle i zatvorite. Vratite u rernu i ostavite još sat vremena na 75°C.

Napomena:

Ne prekuvajte ajvar, jer ulje može da ispliva na površinu. (Kurir.rs/Trpeza)