ŠTA TO ALEKSANDAR SKRIVA KAO ZMIJA NOGE: Ovo je 7 ključnih pitanja o oružanom sukobu u Banjskoj na koja Vučić nije odgovorio

Region

ŠTA TO ALEKSANDAR SKRIVA KAO ZMIJA NOGE: Ovo je 7 ključnih pitanja o oružanom sukobu u Banjskoj na koja Vučić nije odgovorio

Građani Srbije do nedjelje uvečer nisu dobili nikakve zvanične informacije od državnog vrha o oružanom sukobu u Banjskoj, tačnije do 20 sati kada se obratio predsjednik Vučić. I nakon njegovog obraćanja, koje je za deo javnosti stvorio dodatne nejasnoće, ostalo je otvoreno nekoliko pitanja na koje bi građani morali da dobiju odgovori kako bi saznali šta se zaista desilo u Banjskoj.

Da bi se tačno saznalo šta se od početka do kraja desilo u Banjskoj, mjestu gdje je prema zvaničnim podacima stradalo četvoro Srba i policajac kosovske policije, moraćemo da dobijemo odgovore na sedam pitanja. Upravo na toliko pitanja nismo dobili odgovore u nedjelju i ponedjeljak, kada su se oglašavali premijer Kosova Aljbin Kurti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i zvaničnici obje strane.

Zašto su Srbi kamionima blokirali put u 3 ujutru

Najprije je kosovski premijer Aljbin Kurti, a 12 sati nakon njega predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznijeli su podatak da su Srbi na sjeveru kamionima blokirali put u mjestu Banjska.

“Noćas u 2.46 sati grupa Srba sa KiM postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu KiM. Zatim dolazi kosovska policija, koja pokušava da ih ukloni. Tu dolazi do sukoba i u tom sukobu je ubijen policajac Afren Bunjaku i ranjeno je još jedno lice. U 8.57 administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni, okršaji traju”, rekao je Vučić.

Iako je Vučić ponudio argumentaciju da su Srbi blokirali put jer ne mogu da istrpe teror Aljbina Kurtija i da je na to odavno upozoravao, nije jasno zbog čega su Srbi blokirali put u toku noći i to u tri sata ujutru. Tada nije bilo saobraćaja, u pitanju je seoski put na kom nema previše saobraćaja zbog čega je nejasno zašto su se opredijelili na takav način borbe. Prema zvaničnim podacima policije na Kosovu, u Banjskoj su pronađeni puni arsenali oružja.

„Prema prvim informacijama, radi se o pronalaženju desetina, stotina komada naoružanja različitih tipova i kalibara, uniformi i logističke opreme, uključujući i vojno naoružanje teškog kalibra poput granata, topova, mitraljeza, kalašnjikova itd.“, navodi Kosovska policija.

O tome je za Novu govorio i ministar u kosovskoj Vladi Nenad Rašić. Ipak, do sada ni srpska strana, niti kosovski zvaničnici nisu odgovorili na pitanje na kojim način je teško naoružanje stiglo do Banjske i da li je riječ o krijumčarenju?

Zašto nisu saopštena imena ubijenih i uhapšenih?

Predsjednik Srbije na konferenciji za medije potvrdio je da je stradalo troje Srbe, ali nije želio da kaže njihova imena, mjesta odakle dolaze i iznese konkretnije podatke. Isti „kurs“ zauzela je i kosovska strana, koja nije objavila ni imena uhapšenih Srba koji su privedeni i odvedeni u pritvor. Ako uzmemo u obzir da je Vučić ranije redovno saopštavao imena Srba koje je pritvarala Kurtijeva vlast, nije jasno zbog čega je javnost uskraćena za imena lica koja su prekučer pucala u Banjskoj.

Kako su se lica povukla iz manastira

Negdje oko 20 sati u nedjelju uveče, zvaničnici Kosovske policije objavili su da su da preuzeli kontrolu nad manastirom i mjestom Banjska.

U istom saopštenju naveli su da su naoružane osobe napustile manastir, ali nikome nije jasno šta takva formulacija znači. Ukoliko je nekoliko ubijenih i manji dio povrijeđenih u bolnici, šta se desilo sa ostalim napadačima i kako su to napustili manastir. Na to pitanje nismo dobili odgovor ni na konferenciji za medije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zbog čega Kfor nije reagovao

Kada je već postalo jasno da je u pitanju veliki oružani sukob, da je bezbjednost građana ugrožena i da su je na terenu prisutno teško naoružanje, nije jasno zbog čega Kfor nije reagovao. Oni su poručili da su u stanju pripravnosti, ali da su spremni da reaguju. Iako imaju mandat koji im je povjeren da bi se starali o bezbjednosti i miru na sjeveru Kosova, oni nisu reagovali. Niko ne garantujem da bi njihovim angažovanjem bile spriječene tragedije, ali Kfor je morao odlučnije da reaguje. Zbog čega nije, ostaće nedoumica barem još neko vrijeme.

Zbog čega se niko iz državnog vrha nije oglasio do 20h

Od kada je Kurti objavio oko 8 sati u nedjelju ujutru da je došlo do ubistva kosovskog policajca, niko se iz državnog vrha Srbije nije obratio do konferencije za medije predsjednika Vučića koja je bila u 20 sati.

Ako izmemo izjašnjavanje predsjednika Skupštine Vladimira Orlića, koji je gostujući na televiziji zbog druge teme tek usput govorio o pucnjavi u Banjskoj. U međuvremenu, najprije je najavljena pa otkazana konferencija za novinera direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića. I to je ostala enigma jer nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega je otkazana konferencija.

Do Vučića se niko nije obratio, pa su građani morali da se informišu isključivo preko podataka kosovske strane i dijela domaćih medija

Zbog čega se Srpska lista nije nijednom obratila?

Najveća srpska politička stranka na sjeveru Kosova, Srpska lista, nijednom se nije oglasila tokom pucnjave u nedjelju i dan nakon toga. Među zvaničnicima najveće partije koja je bliska režimu u Beogradu zavladala je omerta, odnosno zavjet ćutanja. Iako su stradale njihove komšije i sugrađani, predstavnici Srpske liste nisu željeli da govore i podijele informacije oko teških događaja na sjeveru Kosova. novi.ba