“SAMO OVAKO ĆETE PRAVILNO ODMORITI I RESTARTOVATI MOZAK”: Savjet rumunskog neurohiruga koji treba da primijeni svako od nas

Zanimljivosti

“SAMO OVAKO ĆETE PRAVILNO ODMORITI I RESTARTOVATI MOZAK”: Savjet rumunskog neurohiruga koji treba da primijeni svako od nas

Kako se pravilno odmara mozak, je savjet koji svako do nas mora da pročita i primeni što pre Psihički umor je česta pojava savremenog društva i od njega pati veći dio populacije, bez obzira na godine. Razlog su društvene mreže, previše informacija, televizori, kompjuteri i svi ostali mediji. Rumunski neurohirug Vlad Ciurea tvrdi da se mozak može opustiti ovako:

“Mozak nije organ koji možemo da kontrolišemo. Možda ne znate, ali mozgu je takođe potreban odmor i pažnja,” tvrdi on.

“Mozak nikad ne spava, ali postoji neki način da ga odmorite i stimulišete. Da, mozgu su potrebi pozitivni podsticaji,” objašnjava ovaj neurohirurg i profesor.

Vlad preporučuje spavanje bez mobilnog telefona u blizini. Ostavite telefon u drugoj prostoriji, na primjer u hodniku.

Ujutru bi trebalo prvo da pogledate u nebo ili jednostavno uživate u pogledu kroz prozor kako biste stimulisali svoje vizuelne centre. Njegova preporuka je i da slušate muziku koja vam podiže raspoloženje i da popijete vodu odmah, čim se probudite.

Jedite umereno, jer želudac preopterećuje mozak. Ispijanje crnog vina se takođe preporučuje jer pomaže pri čišćenju kapilarnih vena u mozgu, ali ne smete da preterate jer alkohol napada nervne ćelije. Zlatno pravilo za odmoran mozak po Vladu Ciureu, je tišina! On savjetuje da odvojite vrijeme za uživanje u tišini, da biste sredili svoje misli. Svaki dan priuštite sebi radost, jer radost je prava hrana za mozak!

Najbolji način da resetujete mozak:

-Naspavajte se – 8 sati kvalitetnog sna u mračnoj i tihoj prostoriji je obavezno.
-Probajte da pred spavanje ne razmišljate (znamo da je nemoguće), ali ponavljanje molitve ili mantre može da pomogne.
-Naučite novu vještinu (pletenje, heklanje, crtanje, bojenje)
-Hodajte svaki dan – pješačite koliko god možete, a tom prilikom nemojte da slušate muziku, jednostavno sklonite od sebe telefon i slušalice.
-Pišite dnevnik. novi.ba