Izraelski potez koji bi značio i definitivni kraj palestinskog sna o državi…

Region

Izraelski potez koji bi značio i definitivni kraj palestinskog sna o državi…

Ukoliko bi se dogodilo da, nakon sukoba Hamasa i Izraela, dođe do aneksije Zapadne obale to bi i fizički bio kraj palestinskog sna da će dobiti državu i da će im Istočni Jerusalem biti glavni grad, kazao je u Pressingu stručnjak za geopolitiku Boško Jakšić.

Hoće li Izrael izgubiti podršku Zapada ako se u Gazi dese zločini gori nego do sada?

Upravo je to rizik kopnenog napada na Gazu. Evropljani će svakako u takvom slučaju kritikvoati Netanyahuovu politiku, Amerikanci bi poslovično branili Izrael. Značaj dio svijeta je vrlo skeptičan prema izraelskim operacijama, ali je nespreman da podrži značajnije Palestince. Ali zašto bi se Evropljani značajnije angažovali da pomogu Palestincima kad se ne angažuju arapska braća.

Da li je interes Irana da sa ovim sukobom zaustavi približavanje Saudijske Arabije i Izraela?

Ukoliko dođe do ozbiljnije eskalacije onda od izraelske ambasade u Rijadu neće biti ništa. Činjenica je da Bliski istok nakon ovog rata neće biti isti.

Šta će se to najviše promijeniti?

Najmanje će se promijeniti ono što je najviše potrebno a tiče se Palestinaca. Promijenit će se dio percepcije javnosti prema Hamasu kojeg su mnoge zemlje već stavile na listu terorista. Hamas je onim subotnjim masakrom civila pucao sebi u nogu. Time je žrtvovana i palestinska stvar. Iran bi negdje mogao da profitira ukolik ne dođe do zbližavanja Saudijske Arabije i Izraela… Mnogo će biti kolateralnih šteta dodato ovim hiljadama ubijenih.

Koliko smo sada daleko od rješenja dvije države?

Imajući u vidu koliko je dug ovaj proces, od sporazuma u Oslu do dogovora u Madridu, prošlo je nekoliko decenija… i imajući u vidu da je Netanyahu na vlasti 16 godina i za to vrijeme je samo jednom pomenuo dvije države – sada ne da više ne pominje to rješenje nego se otvoreno zalaže za aneksiju Zapadne obale što bi i fizički bio kraj palestinskog sna da će dobiti državu i da će im Istočni Jerusalem biti glavni grad. Preko 500.000 jevrejskih naseljenika živi na Zapadnoj obali, a 200.000 u okolino i na obodima Istočnog Jerusalema. Tu kolonizaciju međunarodna zajednica je proglasila ilegalnom, ali to apsolutno ne dotiče Netanyahua. novi.ba