HAMAS POD ZEMLJOM KRIJE TAJNU KOJA JE VELIKA PRETNJA IZRAELU Na dubini je od 40 metara, ali bi mogla biti i SMRTONOSNA ZAMKA

Region

HAMAS POD ZEMLJOM KRIJE TAJNU KOJA JE VELIKA PRETNJA IZRAELU Na dubini je od 40 metara, ali bi mogla biti i SMRTONOSNA ZAMKA

Vojni stručnjaci otkrili su da izraelska vojska vodi borbu s pronalaskom načina za sigurnu evakuaciju stotinak civila koje je Hamas oteo u najkrvavijem sukobu u regionu tokom poslednje decenije. Pod pritiskom su da vrate taoce što je prije moguće jer je Hamas rekao da će pogubiti jednog zarobljenika svaki put kad Izrael bombarduje civilnu kuću.

Rat je izbio u subotu nakon što je Hamas napao muzički festival samo kilometar od izraelske granice s Gazom, a potresni snimci prikazivale su žene koje ulaze u vozila krvave, u modricama i s rukama vezanim na leđima.

– Odlučili smo da stanemo na kraj ovome i izjavljujemo da će svaki napad na naše ljude bez prethodnog upozorenja biti vraćen tako da pogubimo jednog taoca – rekao je portparol brigade Abu Obaida.

Aleksander Grinberg iz Jerusalimskog instituta za strategiju i bezbjednost smatra da će izraelski udari prije svega ciljati na komandne centre i trupe Hamasa, dok će se istovremeno vojska pripremiti za ulazak u Gazu.

– Takve urbane borbe prisiliće borce na borbu prsa u prsa, smanjiti vidljivost, povećati rizik od zamki, zamagliti granice između civila i vojnika, ali i učiniti oklopna vozila gotovo beskorisnim – rekao je Grinberg.

Bivši zvaničnik britanske vojske Endrju Galer rekao je da će borba u Pojasu Gaze biti teška jer su gradske borbe bojno polje od 360 stepeni jer prijetnje mogu biti svuda oko vas.

– Obilaženje kuća kako bi se osigurale potencijalno minirane zgrade znači dovođenje stručnjaka za deaktiviranje bombi s glomaznom opremom kao što su merdevine, užad i eksploziv. Korištenje artiljerije može pogoršati situaciju jer može ubiti neke branioce, ali ih i zakloniti – tvrdi Galer.

Granica Gaze s Egiptom u dužini od 15 kilometara nekaga je bila pretrpana stotinama tunela korištenih za krijumčarenje boraca, oružja i krijumčarene robe, iako su brojni tuneli sad uništeni. Od 2014. Hamas kopa podzemne puteve kako bi zaobišli teritoriju pod kontrolom, neki su duboki čak 40 metara tako da mogu da mijenjaju položaje i udaljavaju se od napadnute teritorije.

Izraelska vojska i obaveštajne službe sigurno znaju za dio mreže jer su se žestoko bombardovale 2021. godine, ali tajni dijelovi ostaju tajni i otežaće kopnene operacije izraelske vojske.

– Hamas poznaje svoje tunele od kojih su neki vjerovatno i minirani. Borba na takvom terenu zahtjevala bi opsežne obaveštajne podatke koje Izraelci možda nemaju. Podzemne borbe pružile bi veliku taktičku prednost braniteljima Hamasa – rekao je Kolin Klark.

S druge strane, Hamasova prednost poznavanja tunela može se pokazati kao zamka. Kad se pronađu tuneli, mogu se zatvoriti ljudi unutra, objašnjava stručnjak. Istraživači smatraju da bi se mogao dogoditi i sukob između političara i vojske ako ne postave živote taoca kao prioritet.

– Uz svu tugu i bol, pitanje taoca ne može biti prioritet. Ono će doći na red tek kad Hamas bude poražen ili oslabljen, ni sekunde prije – smatra istraživač rata Kobi Majkl.

Iako je Izrael pod velikim pritiskom da vrati taoce, desetine zemalja uključujući SAD, UK i veći dio EU dali su im podršku.

S druge strane, nekoliko nacija uključujući Iran i Alžir, podržalo je Hamas. Kurir/Jutarnji list/Dejli mejl