Neki dijelovi tijela su vam otečeni? Ovo su RAZLOZI VIŠKA VODE u TIJELU, a evo kako da to riješite na PRIRODAN i JEFTIN NAČIN

Zdravlje

Neki dijelovi tijela su vam otečeni? Ovo su RAZLOZI VIŠKA VODE u TIJELU, a evo kako da to riješite na PRIRODAN i JEFTIN NAČIN

Ako su vam određeni dijelovi tijela natečeni, postoji mogućnost da se u vašem tijelu zadržavaju veće količine vode. Iako se ljudsko tijelo sastoji od 85 posto vode, zadržavanje vode u našem tijelu može proizvesti veliku nelagodu. Prema nutricionistici Brittany Dunn, višak tekućine prolazi kroz bubrege i izlučuje se mokrenjem, međutim, ponekad se višak tekućine može zadržati između organa i kože. Ovo su neki od razloga zašto imate višak vode u organizmu.

Konzumirate previše soli

Slana hrana može dovesti do povećanja težine. Ovo je obično uobičajena stvar koja se može dogoditi jer će sol izvući vodu, ali to je obično kratkoročno pitanje.

Vrijeme menstrualnog ciklusa

Vaš menstrualni ciklus bi također mogao biti krivac za vašu težinu. Mnoge žene imaju tendenciju zadržavanja vode neposredno prije i tokom menstrualnog ciklusa. To je zbog promjena hormona tokom menstrualnog ciklusa što također može dovesti do osjetljivosti grudi.

Jedete puno ugljikohidrata

Ugljikohidrati su još jedan razlog zašto vaše tijelo možda zadržava višak vode. Na zadržavanje vode utječu naše zalihe energije odnosno glikogen koji na jedan gram pohranjuje tri do četiri grama vode. Kada prestanete jesti ugljikohidrate, vaše tijelo troši vaš glikogen kako bi ga opskrbilo energijom. Kako se pohranjeni glikogen troši, višak vode odlazi.

Dehidrirali ste

Kada ste dehidrirani, vaše tijelo žudi za vodom. Stoga je sasvim prikladno da bi dehidracija rezultirala zadržavanjem vode kako bi se uspostavila ravnoteža. Prema Klinici Mayo, drugi simptomi dehidracije uključuju rjeđe mokrenje, vrtoglavicu, umor, jaku žeđ i tamnu boju urina.

Imate problema sa štitnom žlijezdom

Ukoliko je rad vaše štitne žlijezde usporen, ljekar bi vam trebao pripisati diuretik koji pomaže u uklanjanju viška vode. Ako mislite da imate problema sa štitnom žlijezdom, obavezno se javite svom ljekaru kako bi dobili adekvatno liječenje. (Klix.ba)