Evakuisani aerodromi u Francuskoj, napadnuta sinagoga u Berlinu!

Region

Aerodromi u Nici, Lionu, Tuluzu i Lilu primili su pretnje bombom i u toku je evakuacija

Aerodromi širom Francuske evakuisani su nakon pretnji bombom, javljaju lokalni mediji. Aerodromi u Nici, Lionu, Tuluzu i Lilu primili su pretnje bombom ili dojave o sumnjivim paketima i u toku je evakuacija.

Le Parisien piše da su za sada evakuisana šest aerodroma, među njima su i Nant, Bron i aerodrom u blizini Pariza.

Sa pomenutih aerodroma za sada ne poleće nijedan avion, naveo je Generalni direktorat civilnog vazduhoplovstva. Avionima koji su upravo sleteli, ili čiji se putnici iskrcavaju ne vraćaju se na terminal, ili se od njih traži da sačekaju u svom avionu.

Na aerodromu Lil-Leskin, upozorenje je dato nakon prijema anonimnih pretnji meilom nešto posle 10.00 sati i zgrada je hitno evakuisana. U Bronu je uzbuna završena, signalni toranj i dva aviona su evakuisani, pretresi su obavljeni i ništa nije otkriveno. Saobraćaj se obnavlja u podne.

Pretnje je dobio i aerodrom u Nici, ali je uzbuna već okončana. Bio je to komad prtljaga napušten na terminalu 1 koji je neutralisan.

Francuska je od petka uveče podigla bezbednost na najviši stepen nakon što je ubijen učitelj u školi francuskom gradu Aras.

I Versajska palata ponovo je juče bila evakuisana ”iz bezbednosnih razloga”. Kako javljaju francuski mediji pozivajući se na izvore u policiji, palata je evakuisana zbog dojave o bombi. Versajski dvorac je bio evakuisan i u subotu, takođe zbog dojave o bombi.

Na sinagogu u Berlinu bačeni Molotovljevi kokteli

Do toga je došlo nakon što je sinagoga u Berlinu napadnuta Molotovljevim koktelom u sredu ujutru usred porasta antisemitskih incidenata u nemačkoj prestonici nakon eskalacije nasilja na Bliskom istoku. Zajednica Kahal Adas rekla je da je njena sinagoga u području Mitea u gradu napadnuta sa dve zapaljive naprave.

Policija je potvrdila incident.

“Nepoznate osobe bacile su dva Molotovljena koktela sa ulice”, napisala je zajednica na X. Desetine policajaca vršili su uviđaj ispred sinagoge u gradskom naselju Mite, a cela ulica pored zgrade bila je ograđena i blokirana za saobraćaj.

Svi smo šokirani ovim terorističkim napadom, navodi se u saopštenju vodeće nemačke jevrejske grupe Centralni savet Jevreja. “Iznad svega, porodice iz susedstva oko sinagoge su šokirane… Reči postaju dela. Hamasova ideologija istrebljenja protiv svega jevrejskog takođe ima efekta u Nemačkoj”, istakao je Centralni savet Jevreja.

Šolc osudio napad na sinagogu

Nemački kancelar Olaf Šolc oštro je osudio današnji napad Molotovljevim koktelima na sinagogu u Berlinu, rekavši da Nemačka nikada neće prihvatiti da se izvode napadi na jevrejske institucije. Šolc, koji je razgovarao sa novinarima tokom posete Egiptu, rekao je da Nemačka neće prihvatiti nasilne i antisemitske proteste i da će zaštita jevrejskih institucija biti dodatno pojačana, preneo je AP.

“Mene lično zgražava to što neki od njih uzvikuju i rade, a uveren sam da nemački građani imaju isto mišljenje kao i ja”, rekao je on. Nemački kancelar je poručio da je Nemačka ujedinjena u zaštiti Jevreja.

(Telegraf.rs)