Objavljen snimak Hamasovog puštanja taokinja, oglasio se i Bajden…

Region

Objavljen snimak Hamasovog puštanja taokinja, oglasio se i Bajden…

Dvije Izraelke koje je Hamas držao kao taoce puštene su iz Pojasa Gaze. Oružano krilo militantne grupe saopćilo je danas da je oslobodilo dvije otete žene. Dvije starije Izraelke predane suizraelskoj vojsci i nalaze se u medicinskoj ustanovi u Izraelu, navodi se u saopćenju izraelskog premijera.

Navodi se da su te dvije žene Nurit Kuper (Cooper, 79) i Yošved Lifšic (Yocheved Lifshitz, 85), te da su otete zajedno sa njihovim muževima, koje Hamas još uvijek drži.

– Omogućili smo oslobađanje još dva taoca, transportujući ih iz Gaze večeras. Naša uloga neutralnog posrednika omogućuje ovaj posao i spremni smo olakšati svako buduće izdanje – rekao je glasnogovornik ICRC-a Kris Henger (Chris Hanger).

Hamas je kidnapovao najmanje 222 taoca, od početka sukoba na Bliskom istoku. Ranije su lokalni mediji izvještavali o mogućem skorom oslobađanju 50 talaca iz Gaze. Cijelu situaciju prokomentarisao je i Džo Bajden (Joe Biden). Američki predsjednik je u razgovoru sa izraelskim premijerom istakao potrebu održavanja „kontinuiranog dotoka humanitarne pomoći u Gazu“.

Bajden je također „pozdravio oslobađanje dvoje talaca iz Gaze i potvrdio svoju predanost da se osigura oslobađanje svih preostalih talaca koje je Hamas oteo“, dodali su iz Bijele kuće. Također, izvijestio je izraelskog premijera o „američkoj potpori Izraelu i tekućim naporima na regionalnom odvraćanju, uključujući novo raspoređivanje američkih vojnih snaga“. avaz.ba