Ko su istaknuti pripadnici Hamasa koje Izrael želi da eliminiše u Gazi?

Region

Ko su istaknuti pripadnici Hamasa koje Izrael želi da eliminiše u Gazi?

Izraelska vojska saopštila je u utorak da je ubila još jednog komandanta Hamasa u vazdušnim napadima na pojas Gaze. Izraelske odbrambene snage i državna sigurnosna agencija ISA navele su u zajedničkom saopštenju da su borbeni avioni izveli napad na osnovu obavještajnih podataka u kojem je ubijen Nasim Abu Ajina, kojeg su identificirali kao komandanta borbenog bataljona Hamasa u sjevernoj Gazi. On je jedan od brojnih istaknutih pripadnika Hamasa koje Izrael želi da eliminiše, a CBS News prenosi da su izraelski zvaničnici objavili listu tih ljudi.

Pritisak se normalizovao u par minuta! Ovako se najbrže razbijaju naslage holesterola… Utišaćete zujanje i poboljšati sluh za 14 dana – efekat potvrđen istraživanjem! Konačno na našem tržištu. Prirodni preparat koji poboljšava sluh i najveći je neprijatelj tinitusa i infekcija uha.

IDF i izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučno su odbacili sve jače pozive na prekid vatre ili čak humanitarnu pauzu u njihovom ratu protiv Hamasa, insistirajući da bi svaki vid prekida samo omogućio grupi koju su Izrael i SAD odavno proglasile terorističkom organizacijom da se reorganizuje. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda i mnoštvo humanitarnih agencija, zajedno s većinom susjednih država Izraela, sve očajnije pozivaju na prekid vatre jer Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas navodi da je izraelsko bombardiranje ubilo preko 8.500 ljudi, uključujući 3.500 djece.

Izrael insistira da IDF poduzima sve moguće mjere predostrožnosti kako bi sačuvao živote civila, ali je odbio zaustaviti svoj napad, za koji kaže da je usmjeren samo na Hamas i savezničke grupe. Jedan američki zvaničnik je rekao dopisniku CBS Newsa za pitanja nacionalne sigurnosti Davidu Martinu u utorak da je neposredni cilj izraelske vojske izolacija grada Gaze, koji je bio sjedište Hamasove moći u pojasu zemlje skoro 20 godina.

Međutim, u okviru izraelskog obećanja da će “uništiti Hamas”, vojska je također izvodila ciljane napade s ciljem ubijanja gotovo cijelog Hamasovog višeg vodstva. Izraelski zvaničnici su imenovali članove na koje ciljaju i objavili listu sve većeg broja već ubijenih.

IDF i ISA saopćile su u utorak da je Abu Ajina “režirao masakr 7. oktobra” u dvije izraelske zajednice u blizini granice s Gazom, Kibbutz Erez i Moshav Netiv HaAsara. Među ostalim pripadnicima Hamasa koje je Izrael već ubio, a ta lista uključuje više od 55 imenovanih članova, su optuženi vojni zapovjednici, obavještajni zvaničnici i političari.

Kako navodi CBS News, glavni politički lider Hamasa, Ismail Haniyeh, godinama nije bio u Gazi i većinu svog vremena provodi u Kataru, gdje Hamas ima svoju primarnu političku kancelariju izvan Gaze. Međutim, vjeruje se da su neki od najviših lidera Hamasa još uvijek u Gazi, i oni su i dalje na izraelskoj potjernici.

Na vrhu te liste nalazi se Yahya Sinwar, Hamasov najviši vođa u Pojasu Gaze i jedan od osnivača vojnog krila te grupe, Brigade Al-Qassam. Sadašnji čelnici brigada Al-Qassam, Mohammed Deif i njegov zamjenik, Marwan Issa, također su na vrhu liste. Izrael kaže da želi da eliminiše i Tawfika Abu Naima, šefa unutrašnje sigurnosti Hamasa u Gazi.

Također se na listi pojavljuju Ahmed Randour, koji komanduje Hamasovim snagama u sjevernom dijelu Gaze, glasnogovornik grupe Abu Obeidah i Muhammad Sinwar, komandant južne oblasti i brat ukupnog vođe grupe u Gazi. Izvor: N1