DJEČAK (13) SE OBJESIO ZBOG MALTRETIRANJA: Krive su patike sa roze detaljima!

Region

DJEČAK (13) SE OBJESIO ZBOG MALTRETIRANJA: Krive su patike sa roze detaljima!

Zlostavljano dijete krije svoje probleme. Govorio je da je sve dobro, smijao se, trudio se da pokaže da je srećan. Živio je život punim plućima, otkrivao mi svoje planove. Vjerovatno je htio da me umiri, da ne brinem, da me zaštiti – ispričala je majka

Maleni Lukas objesio se 7. januara ove godine u svom domu, a nakon što je mjesecima bio žrtva vršnjačkog nasilja u školi. Navodno je čitav slučaj bio prijavljen upravi škole, ali niko nije reagovao. Dvojica maloljetnih dječaka i dvije djevojčice, koji se sumnjiče da su svog druga iz škole, 13-godišnjeg Lukasa kinjili sve dok dječak nije počinio samoubistvo, oslobođeni su svih optužbi, odlučio je francuski sud.

Maleni Lukas objesio se 7. januara ove godine u svom domu u Vogeziju u Francuskoj, a nakon što je mjesecima bio žrtva vršnjačkog nasilja u školi. Navodno je čitav slučaj bio prijavljen upravi škole, ali niko nije reagovao, prenosi “Telegraf”.

Majka Severina tvrdi da su njeno dijete bili zlostavljali jer je shvatio da voli druge dječake i da je bio na meti vršnjaka zbog svoje homoseksualnosti, koju su svi u kući i širi članovi porodice i prijatelji otvoreno prihvatili, ali ne i vršnjaci.

– Lukas je nosio uske pantalone, patike na kojima je bilo nekih roze detalja… Nije za dječake to… Nisam očekivala toliko zlobe i nerazumjevanja – rekla je svojevremeno majka za medije.

“Zlostavljano dijete krije svoje probleme”

Ona je rekla da je primjećivala da je njen sin bio nesrećan po dolasku iz škole i da je pokušavala da priča sa njim.

– Zlostavljano dijete krije svoje probleme. Govorio je da je sve dobro, smijao se, trudio se da pokaže da je srećan. Živio je život punim plućima, otkrivao mi svoje planove. Vjerovatno je htio da me umiri, da ne brinem, da me zaštiti – ispričala je majka.

Ona je istakla da je razredna primijetila da Lukas ima probleme u školi i da je upravo ona alarmirala druge profesore i prijavila slučaj.

– Poslala je poruku svim njegovim učiteljima, ističući da moraju da budu oprezni, jer Lukasa zlostavljaju jer je homoseksualac. Ipak, rukovodstvo škole ništa nije uradilo, tu djecu su jednom pozvali na razgovor i ništa. Nikakve sankcije im nisu uvedene – tvrdila je majka.

Nakon dječakove smrti, iako majka nije podnijela tužbu, tužilaštvo je ipak reagovalo i u junu ove godine optužilo četvoro maloljetnika za vršnjačko nasilje. Međutim, u ponedjeljak je odlučeno da nema elemenata krivičnog djela, i sve optužbe su odbačene. Advokat jednog od optuženih maloljetnika rekao je da je ustanovljeno da nije bilo vršnjačkog nasilja u školi. To je za Lukasovu majku bio stravičan udarac.

– Ova odluka pokazuje da je odgovor zakonodavnih vlasti da se zaštite žrtve uznemiravanja neefikasan. Pravosudni sistem danas ne reaguje na realnost koju doživljavaju žrtve uznemiravanja koje moraju biti zaštićene – naveo je advokat porodice u saopštenju za javnost i dodao da se “moraju razjasniti konture krivičnog dela maltretiranja u školi”.

Kako je istakao, porodica razmišlja da uloži žalbu na odluku suda.

Apelacioni sud u Nansiju je u svojoj odluci izrekao oslobađajuću presudu zbog “nedostatka dokazanog efekta na Lukasovo mentalno zdravlje” i odsustva “uzročne veze” sa samoubistvom školarca. Ministar prosvete Gabrijel Atal je polovično prokomentarisao ovu odluku suda.

– U ovim slučajevima uvijek mislim na roditelje. Moja odgovornost, ono što želim da uradim, jeste da osiguram da se više ne nađemo u situacijama poput onih koje smo doživjeli sa Lukasom, sa Lindzi, sa Nikolasom, sa Marion, sa Mari i sa toliko drugih – rekao je on. titox.net