Najveća noćna mora: Europski narod koji ne voli kad stanete kraj njih na autobusnoj stanici…

Zanimljivosti

Najveća noćna mora: Europski narod koji ne voli kad stanete kraj njih na autobusnoj stanici…

Iza ovakvog ponašanja ne skriva se aroganicija, već želja da se ne gubi vrijeme na nevažne stvari. Nađete li se na nekom druženju s pripadnikom ovog naroda, očekujte tišinu.Znate li što je najveća finska noćna mora? Previše se približiti Fincu dok čeka autobus na stanici. Iako je ovo šala koja svako malo kola internetom, zapravo odlično oslikava kulturu tog naroda sa sjevera Europe.

Finci će uistinu radije stajati raštrkani po stanici nego se grijati ispod krova kućice u društvu surodnjaka. Pritom nemojmo zaboraviti da govorimo o zemlji u kojoj zima može trajati od tri do sedam mjeseci. I tako je bilo davno prije socijalnog distanciranja uslijed pandemije koronavirusa.

Problem nije u fizičkoj bliskosti – ipak je Finska zemlja s dva milijuna sauna u kojoj je stanovništvo naviklo golo sjediti u relativno malom prostoru – oni ne vole situacije u kojima su prisiljeni razgovarati s nepoznatim ljudima. Finci ne vjeruju u neiskrenu komunikaciju te čavrljanje o nebitnim stvarima. Ako mogu izbjeći razgovor s nepoznatim ljudima, svakako će to učiniti.

I ne, iza ovakvog ponašanja ne skriva se aroganicija, već želja da se ne gubi vrijeme na nevažne stvari. Nađete li se na nekom druženju s nepoznatim Fincima očekujte tišinu. Šutnja je zlato, a govor je srebro, jedna je od njihovih popularnih izreka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Senni Aleksandra (@sennialeksandra)

Finci će čavrljati samo s najbližim prijateljima, a svoje vrijeme radije će potrošiti na duboke i smislene razgovore o životu. U kafiću će naručiti piće bez ikakvih uvoda, a u trgovini kupiti potrebne namirnice bez ijedne izgovorene riječi.

Pitanje “Kako si?“ u većini zemalja predstavlja svojevrsnu vrstu pozdrava koje ne iziskuje stvaran odgovor. No ako prijatelj postavi ovo pitanje (na finskom Mitä kuuluu?) Fincu on će uistinu reći kako se osjeća i što se zbiva u njegovom životu.

Jedni vjeruju da je manjak čavrljanja u finskoj kulturi posljedica velike udaljenosti između naseljenih mjesta. Naime, nekoć su ljudi morali dugo putovati u okrutnim meteorološkim uvjetima da bi došli do drugog naseljenog mjesta. Umorni i pothlađeni nisu imali strpljenja ni vremena za čavrljanje.

Drugi pak vjeruju da su Finci svjesni kompleksnosti vlastita jezika, pa se ne vole koristiti drugim jezicima u društvu stranaca jer se boje da će biti pogrešno shvaćeni. Na šutljivost Finaca vjerojatno djelomično utječe i loše vrijeme te manjak sunčanih sati, ali i činjenica da oni ne vole uznemiravati druge samo zato da bi komentirali kako već peti dan zaredom pada snijeg. dnenvik.hr