Gigant od 66 metara! Najveći križ na prostoru bivše Jugoslavije…

Region

Gigant od 66 metara! Najveći križ na prostoru bivše Jugoslavije…

Čelični križ izgrađen je kao spomenik na dva milenija kršćanstva u ovoj zemlji, a postavljen je 2002. godine na najvišem vrhu – Krstovaru…

Milenijski križ najveći je križ na prostoru bivše Jugoslavije i jedan od najvećih u Europi. Ova čelična konstrukcija izdiže se na visinu od 66 metara na planini Vodno u Sjevernoj Makedoniji te je svega 15-ak kilometara udaljena od centra Skoplja.

Čelični križ izgrađen je kao spomenik na dva milenija kršćanstva u ovoj zemlji, a postavljen je 2002. godine na najvišem vrhu – Krstovaru. Otada je postao jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, koja se vidi iz gotovo svih dijelova Skoplja.

Njegovoj popularnosti pridonijela je činjenica što do križa vozi žičara, ali i što se u samoj konstrukciji nalazi dizalo koje vodi do vrha te s kojeg puca najljepši pogled na panoramu glavnog grada. Križ se također vidi iz gotovo svih dijelova glavnog grada.

Najveći križ na svijetu pak je Cruz de los Caidos u španjolskom gradu San Lorenzo de El Escorial, koji je izgrađen 1956. godine, a izdiže se na visinu od 150 metara. dnenvik.hr