VIDEO: Veliko zahladnjenje: Stigle su nam kiše i pljuskovi, a u dijelovima zemlje i prvi snijeg…

Region

VIDEO: Veliko zahladnjenje: Stigle su nam kiše i pljuskovi, a u dijelovima zemlje i prvi snijeg…

U Hrvatskoj u subotu ujutro pretežno oblačno mjestimice s kišom, u Dalmaciji i lokalnim pljuskovima, a u Gorskom kotaru ponegdje i snijegom, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. DHMZ za subotu najavljuje kako će tijekom dana sa zapada doći do razvedravanja.

Vjetar na kopnu mjestimice umjeren sjeverozapadni i zapadni, na istoku i s jakim udarima, popodne u okretanju na jugozapadni.Duž obale umjeren i jak sjeverozapadnjak prema noći će biti u slabljenju. Najviša dnevna  temperatura kretat će se od 9 do 13, duž obale i na otocima između 14 i 18 Celzijevih stupnjeva.

Zbog prometnih nesreća na autocesti A7 između tunela Katarina i Škurinje I u smjeru GP Rupa te na autocesti A1 između čvorova Žuta Lokva i Brinje vozi se uz ograničenje brzine, upozoravaju u petak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK) pozivajući vozače na oprez.

 

Snijeg pada mjestimice u Gorskom kotaru. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše u većem dijelu zemlje, a magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale HAK upozorava na moguće odrone, a vozače poziva da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Do 12. studenog, povodom narodnog običaja krštenja mošta ‘Martinja’, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Nadzor vozača bit će na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, uspostavom većeg broja kontrolnih punktova.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektna linija: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, katamaranske linije: Vis-Split, Ubli-Vela Luka- Hvar-Split , Lastovo-Korčula-Dubrovnik i Mali Lošinj-Cres-Rijeka te brodske linije: Mali Lošinj – Unije – Susak i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ. dnenvik.hr