PRIČA O ČUDOTVORNOJ MUMIJI IZ GOLUBINACA! Kupljena od egipatskih razbojnika, a verovalo se da njen prah leči sve bolesti!

Region

PRIČA O ČUDOTVORNOJ MUMIJI IZ GOLUBINACA! Kupljena od egipatskih razbojnika, a verovalo se da njen prah leči sve bolesti!

Srem skriva mnoge zanimljive istorijske priče, među kojima su i razne legende. Jedna od njih jeste i priča o čuvenoj golubinačkoj mumiji koju je ispričao Milivoj Kovačević iz TOO Stara Pazova.

Priča o golubinačkoj mimiji nastala je u drugoj polovini 19 veka. Tadašnji činovnik austrijske carske kancelarije Mihal Barić bio je strastveni kolekcionar i skupljao je umetnine iz čitavog sveta. 1848 godine uputio se u Egipat i tada je od nekih razbojnika i trgovaca umatninama iz piramida kupio pravu mumiju – rekao je Kovačević.

Verovalo se da prah mumije ima čudotvorno dejstvo:

– Inače trgovina mumijama postojala je od 16 veka i verovalo se da mumijin prah leči sve bolesti. Mumiju je odneo u svoj stan u Beč i onda je stajala u njegovoj vitrini sve do 1859 godine kada je on preminuo. Sve te njegove umetnine nasledio je njegov brat Ilija Barić koji je bio katolički sveštenik u Golubincima, tako da je mumija jedno vreme bila u katoličkom župnom dvoru u Golubincima. Kurir.rs