Stan za najam je sve teže naći: Kućni ljubimci mogu, a djeca nisu dozvoljena! Zašto je to tako?

Region

Stan za najam je sve teže naći: Kućni ljubimci mogu, a djeca nisu dozvoljena! Zašto je to tako?

Cijene nekretnina širom EU ‘divljaju’, kako za kupnju tako i onih za najam, zbog čega ih brojni podstanari jedva mogu priuštiti. Bez obzira što su cijene otišle u nebo, potražnja je jako velika! Platforme namijenjene najmu obiluju objavama ‘očajnih’ o potrazi za adekvatnim smještajem po relativno pristojnoj cijeni. Tu je još pregršt otežavajućih okolnosti.

Na primjer ‘izbacivanje’ podstanara za vrijeme sezone zbog isplatljivijeg dnevnog, turističkog najma, barem kada su u pitanju gradovi na obali, pa do uslova po broju članova, djece ili kućnih ljubimaca. Međutim lakše je naći stan u kojem je dozvoljeno životinje “pet friendly”, ali ako imate djecu to vam može biti veliki problem.

Neki iznajmljivači razlog za to navode ranija loša iskustva sa porodicama koja imaju djecu, a na drugu stranu narod se pita dal je moguće da čovjeku smeta dijete? Nije novost da u oglasima izričito bude navedeno da podstanari sa djecom nisu dobrodošli, i upravo to stvara veliki problem porodicama koja imaju djecu mlađe uzrasti.

Mnogi iznajmljivači ništa ne navedu u oglasu ali kad im spomenete malu djecu, istog trenutka počinje izmotavanje i indirektno odbijanje, dok porodice koje imaju kućne ljubimce puno lakše nađu stan. titox.net