Halid Bešlić, najpopularniji bh. pjevač narodne muzike, proslavlja 70. rođendan

Showbizz

Halid Bešlić, najpopularniji bh. pjevač narodne muzike, proslavlja 70. rođendan

Na današnji dan 1953. godine, rođen je Halid Bešlić, jedan od najboljih bh. i regionalnih pjevača narodne muzike. Već u osnovnoj školi počeo se baviti pjevanjem, kroz razna kulturno-umjetnička društva. Najduže vremena proveo je u KUD-u “Zija Dizdarević”, čiji je član bio sve do odsluženja vojnog roka. Nakon povratka iz vojske svoju muzičku karijeru aktivirao je nastupima u poznatim sarajevskim i drugim restoranima.

Godine 1979., Halid je snimio prvu singl ploču (“Grešnica“/“Ne budi mi nadu“) i odmah je krenuo putem uspjeha. Do danas je snimio 19 albuma i dva albuma uživo, održao je hiljade solističkih koncerata širom BiH, regije i svijeta. Bešlić je poznat i po velikoj empatiji te ogromnom doprinosu na humanitarnom planu, naročito u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992.-1995.). Učestvovao je u više od 500 humanitarnih koncerata širom Balkana i zapadne Evrope.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za muzička ostvarenja i dostignuća. Član je Udruženja muzičara BiH. Teško je izdvojiti Halidove najveće hitove, jer je gotovo svaka pjesma koju je snimio više-manje postala hit, ali izdvojit ćemo neke: “Sijedi starac”, “Pjesma samo o njoj”, “Neću, neću dijamante”, “Zbogom noći, zbogom zore”, “Zlatne strune”, “ Eh kad bi ti”, “Ljiljani”, “Grade moj”, “Ne zovi me, ne traži me”, “Robinja”, “Jesen u meni”, “U ime ljubavi”, “Prvi poljubac”, “Miljacka”, “Ja bez tebe ne mogu da živim”…

1602. – Rođen njemački fizičar i pronalazač Oto fon Gerike (Otto von Guericke), koji je izumio zračnu sisaljku i tako postao pionir moderne tehnike i fizike vakuuma. Također, izumio je zračnu pumpu, zračnu vagu i barometar.

1834. – Rođen Franjo Ksaver Kuhač, hrvatski etnomuzikolog i historičar muzike. Na području folkloristike najvažnija mu je zbirka „Južno-slovjenske narodne popievke“ s 1600 napjeva uz klavirsku pratnju, a zaslužan je za stvaranje i razvoj hrvatske muzičke terminologije. Njegovo djelo „Ilirski glazbenici“ dragocjen je dokument o preporodnim kompozitorima.

1847. – Umro srbijanski pisac, prevodilac i glumac Joakim Vujić, otac srpskog pozorišta. Napisao je “Putešestvija” i 21 dramsko djelo, uključujući “Kreštalicu”, “Fernanda i Jariku” i “Ljubovbnaju zavist čerez jedne cipele”.

1863. – Rođen srbijanski pisac Bogdan Popović, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije, jedan od osnivača “Srpskog književnog glasnika” i tvorac “beogradskog književnog stila”. Objavio je “Antologiju novije srpske lirike” i veći broj studija iz književnosti i umjetnosti.

1873. – Ujedinjeni su rivalski gradovi Budim i Pešta i tako je nastala mađarska prijestonica Budimpešta.

1889. – Rođen Edvin Pauel Habl (Edwin Powell Hubble), američki astronom, poznat po otkriću širenja svemira. Habl je bio jedan od vodećih astronoma modernog doba i zaslužan je za stvaranje temelja na kojima danas leži fizikalna kozmologija. Prvi je utvrdio da su galaktike skupovi zvijezda udaljeni više od milion svjetlosnih godina od Sunčevog sistema.

1894. – Umro ruski kompozitor i pijanist Anton Grigorjevič Rubinštajn, osnivač Konzervatorija u Petrogradu, jedan od najvećih pijanista 19. vijeka. Komponovao je opere, klavirske kompozicije i solo pjesme.

1907. – Rođen Anri Žorž Kluzo (Henri-Georges Clouzot), francuski filmski režiser, scenarist i producent. Režirao je filmove: „Nadnica za strah“ i „Đavolice“, koji su uvršteni među najveće filmove iz 1950-ih godina.

1910. – Umro Lav Nikolajevič Tolstoj, jedan od najvećih ruskih i svjetskih književnika. U svojim djelima je razobličavao teško društveno stanje u Rusiji u njegovo vrijeme, pisao protiv brakova sklopljenih radi interesa, nepravednih sudova, rata, licemerja Crkve, eksploatatorskog plemstva, carskog samodržavlja i terora. Slikao je nenadmašno stravičnu bijedu seljaka i sve vidove nasilja.

Zbog realnog prikazivanja života Tolstoj se sukobljavao s vlastima i Crkvom. Djela: romani “Rat i mir”, “Ana Karenjina”, “Vaskrsenje”, pripovijetke “Sevastopoljske priče”, “Kozaci”, “Otac Sergije”, “Krojcerova sonata”, “Hadži-Murat”, “Narodne priče”, drame “Živi leš”, “Carstvo mraka”, “Svjetlost u tami svijetli”, studije “Šta je umjetnost”, “Moja ispovijest”, “U čemu je moja vjera”, “Ne mogu da ćutim!”, “Pa šta da radimo?”, memoari “Djetinjstvo”, “Dječaštvo” i “Mladost”.

1923. – Garet Morgan (Garrett), američki izumitelj, biznismen i vođa zajednice, patentirao je prvi automatski semafor, odnosno vrstu trosmjernog semafora. Također je izumio zaštitnu „dimnu haubu“ koja je korištena u spašavanju u katastrofama.

1923. – Rođena Nadin Gordimer (Nadine), južnoafrička književnica, politička aktivistica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1991. godine. Pisala je o moralnim i rasnim problemima, naročito u tom periodu aktuelnom problemu aparthejda u Južnoj Africi. Bila je aktivistica Antiaparthejdskog pokreta.

1925. – Rođena jedna od najboljih ruskih i svjetskih balerina Maja Mihajlovna Pliseckaja, koja je spojila tradicionalnu rusku koreografsku školu s modernim tokovima ruskog baleta. Kao dugogodišnja primabalerina “Boljšoj teatra” u Moskvi, briljirala je u glavnim ulogama baleta “Don Kihota”, “Labudove smrti”, “Labudovog jezera”, “Romea i Julije”, “Ivana Groznog”, “Galeba”, a sa suprugom, kompozitorom Rodionom Ščedrinom, postavila je baletsku verziju Tolstojeve “Ane Karenjine”.

1938. – Rođen Toma Zdravković, srbijanski i jugoslavenski pjevač, kompozitor i tekstopisac narodne muzike. Tomu je slavna bh. pjevačica Silvana Armenulić pronašla na jednoj klupi u Leskovcu, u trenutku kada je ostao bez novca, te mu pomogla stati na noge, a on joj je zauzvrat, zato što mu je omogućila nastupe na njenim koncertima, napisao pjesmu “Šta će mi život“, koja je postala svevremenski hit.

Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam i većina tih pjesama su autobiografskog sadržaja, poput: “Da l’ je moguće”, “Danka”, “Dotak’o sam dno života”, “Dva smo sveta različita“, “Ej Branka, Branka”, “Tužno leto”, “Sliku tvoju ljubim”, “Kafana je moja sudbina”, “Prokleta nedelja”, “Jelena” i “Za Ljiljanu”.

Kemal Monteno za njega je napisao pjesmu “Pesme moje”, a o Tominom životu Dragan Bjelogrlić je režirao film “Toma”.

Zdravković je preminuo 30. septembra 1991. u Beogradu.

1943. – Utemeljeno Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka u Pljevljima.

1948. – Rođena Barbara Hendricks, sopranistica svjetskog glasa, poznata i po svom humanitarnom radu.

1956. – Rođena američka glumica Bo Derek. Njena prva značajna uloga na filmu bila je u hororu „Orca“ (1977.), ali je uspjeh postigla 1979. romantičnom komedijom „Desetka“ režisera Blejka Edvardsa (Blake Edwards), koja ju je lansirala kao seks-simbol.

1959. – Generalna skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, kojom su proklamovana jednaka prava za svu djecu, bez obzira na rasu, vjeru, porijeklo i spol.

1959. – U Štokholmu Velika Britanija, Norveška, Švedska, Danska, Austrija, Portugalija i Švajcarska potpisale konvenciju o formiranju Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA).

1975. – Umro španski diktator Fransisko Franko (Francisco Franco), koji je 36 godina diktatorski upravljao Španijom. Ubrzo poslije njegove smrti u toj zemlji je uspostavljen demokratski poredak.

1985. – “Microsoft” je lansirao svoj prvi Windows 1.0, nasljednik MS-DOS sistema. Windows 1.0 zahtijevao je dvije diskete, 256 kilobajta memorije i grafičku kartu.

1991. – Umro Anton Stipančić, hrvatski i jugoslavenski stonoteniser, višegodišnji državni šampion. Bio je tri puta evropski šampion u parovima, prvak svijeta 1979. godine u igri muških parova te vicešampion svijeta 1975. godine u pojedinačnoj konkurenciji.

1997. – Preminula Stanislava Pešić, srbijanska i jugoslavenska filmska, pozorišna i televizijska glumica. Najveću medijsku popularnost donijela joj je uloga Olge u TV seriji „Pozorište u kući“. Osim glume, na Televiziji Beograd je radila i kao voditeljica programa za decu.

Nekoliko meseci prije smrti objavljena je njena knjiga “Devetnaest društvenih igara”,.

2006. – Umro Robert Bernard Altman (Robert Bernard Altman), američki režiser, scenarist i producent. Filmom M.A.S.H. (1970.) postigao je veliki uspjeh kod kritike i publike i osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu. Između ostalih, režirao je filmove: „Priviđenja“, „Kalifornijski poker“, „Kockar i bludnica“, „ Privatni detektiv“, „Svi smo mi lopovi“, a vrhunac Altmanove rediteljske karijere predstavlja film „Nashville“. Godine 2001., za film „Gosford Park“ osvojio je Zlatni globus za najbolju režiju, a 2006. je dobio počasnog Oskara za životno djelo.

2007. – Umro Slavko Simić, srbijanski i jugoslavenski glumac. Na filmu je debitovao 1947. godine u filmu “Živjeće ovaj narod”. Osim glume, pisao je o velikim glumačkim likovima Dobrice Milutinovića i Zorici Šumadinac, objavio je svoje razgovore s Ivom Andrićem i predstavio portret šest upravnika JDP-a.

Bio je predsjednik Saveza dramskih umetnika Srbije u periodu od 1968. do 1973., te dobitnik brojnih glumačkih nagrada.

2021. – Preminula Merima Njegomir, srbijanska i regionalna pjevačica narodne muzike sa statusom istaknutog estradnog umjetnika. Dobitnica je velikog broja priznanja, te više od dvadeset nagrada na mnogim muzičkim festivalima.

U toku karijere Merima je snimila više od trideset nosača zvuka (studijskih albuma i singl-ploča) i otpjevala čuvene hitove: „Ivanova korita“, „Što je lepo kad se neko voli“, „Opilo nas vino“, „Da nije ljubavi tvoje“, „ Zelene su oči tvoje“, „Mezimica“… Osim komponovanih, pjevala je i snimala i sevdalinke, starogradske pjesme, romanse, kao i pjesme na dvadeset stranih jezika, među kojima i na kineskom, hebrejskom, grčkom, italijanskom, mađarskom, francuskom.

Bila je urednica Narodne redakcije RTS-a.

Njena posljednja pjesma „Ljubav traje” objavljena je na dan njene smrti. (cazin.net)