Snježna bomba približava se Europi, DHMZ upalio meteoalarme za Hrvatsku…

VREMENSKA PROGNOZA

Snježna bomba približava se Europi, DHMZ upalio meteoalarme za Hrvatsku…

Državni hidrometeorološki zavod upalio je za utorak nekoliko upozorenja za Hrvatsku. Najviša razina upozorenja vrijedi za Velebitski kanal zbog vjetra. “Mjestimice jako jugo, već tijekom jutra u okretanju na jaku i vrlo jaku, prema večeri i olujnu buru. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h)

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, priopćili su iz DHMZ-a.

Narančasto upozorenje vrijedi za zapadnu obalu Istre te Kvarner i Kvarnerić. Žuto upozorenje upaljeno je za karlovačku, gospićku, riječku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju te sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju. Većina je meteoalarma upaljena zbog vjetra.

U utorak će biti pretežno oblačno s kišom. Ponegdje na Jadranu i u područjima uz Jadran pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji. U najvišem gorju mogući su susnježica i snijeg. Poslijepodne se na zapadu i sjeveru očekuje prestanak kiše, moguće je i djelomično razvedravanje. Puhat će slab i umjeren, na udare ponegdje jak sjeveroistočnjak.

Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo te jugozapadnjak, potom bura, najprije na sjevernom dijelu. Temperatura će u unutrašnjosti biti uglavnom od 5 do 10 °C, a na Jadranu između 12 i 17 °C.

Veliku Britaniju očekuje oštro zahladnjenje, najavljuju tamošnji meteorolozi, dok mediji prenose da ih očekuje “snježna bomba” za samo nekoliko dana. Očekuje se pad temperatura, a jaki sjeverni vjetar uzrokovat će značajno hladnije uvjete i prve snježne nalete ove zime.

Krajem sljedećeg tjedna mogući su jaki zimski pljuskovi na sjeveru zemlje, prenosi Mirror. dnevnik.hr