OVA SRPKINJA JE UŠLA U GINISOVU KNJIGU REKORDA: Svetsku slavu je odbila zbog ljubavi prema svojoj zemlji! (VIDEO)

Zanimljivosti

OVA SRPKINJA JE UŠLA U GINISOVU KNJIGU REKORDA: Svetsku slavu je odbila zbog ljubavi prema svojoj zemlji! (VIDEO)

Radojka Živković je jedna od retkih srpkinja koja je mogla da se pohvali neverovatnih uspehom, a čak je i ušla u Ginisovu knjigu rekorda. Naime, ona je bila virtuoz na harmonici koji je nizao velike uspehe. Rođena je u blizini Kruševca davne 1923. godine. Iako joj je otac branio da se bavi muzikom, već sa devet godina je pokazala da je pred njom velika karijera.

O njoj je 1932. pisala i “Politika” i to sledećim rečima.

“Juče posle podne u dupke punoj dvorani hotela Union priređena je utakmica na kojoj je učestvovalo dvadeset šest harmonikaša, uglavnom, iz Srbije i Vojvodine. Glavni aplauz je požnjela Radojka Tomić”, pisalo je u tom listu.

Godine 1941. upoznaje svog supruga Milutina Živkovića. Zajedno su putovali širom sveta i održali više od 11000 koncerata. Dobila je brojna priznanja, a 1956. je o njoj snimljen dokumentarni film za UNESCO.

Pre smrti je joj je bilo ponuđeno da ode u Australiju, ali je to odbila zbog ljubavi prema rodnoj zemlji.

“Odbila je, jer je više volela Srbiju. Samo je rekla: “Kuća mi je prazna bez vas, ali sada vidim da niste pogrešili što ste došli u Australiju”, i vratila se kući”, kaže njen sin, profesor klavira Slobodan Živković, koji već dve decenije živi sa porodicom na tom kontinentu.

Ušla je u Ginisovu knjigu rekorda, kao profesionalni harmonikaš sa najdužim stažom na muzičkoj sceni na svetu. Umrla je 2002. godine. (Izvor: kurir.rs)