MEDICINSKI FENOMEN ZABEZEKNUO LEKARE: Žena sa 2 materice ostala TRUDNA, ali još veći šok usledio kada su videli ultrazvuk (VIDEO)

Region

MEDICINSKI FENOMEN ZABEZEKNUO LEKARE: Žena sa 2 materice ostala TRUDNA, ali još veći šok usledio kada su videli ultrazvuk (VIDEO)

Žena i majka troje maloletne dece iako sama po sebi medicinsko čudo, jer je rođena sa dve materice, nedavno je svoju posebnost podigla na viši nivo, onda kada je saznala da očekuje dvojke – u obe materice po jednu bebu.

Kelsi Hečer iz Birmingema u Alabami, SAD, rođena je sa dve materice. Ranije trudnoće podrazumevale su bebu samo u jednoj materici, međutim, ovog puta, Kelsi i njen suprug Kejleb saznali su ona nosi dve bebe – po jednu u svakoj materici, što je gotovo nečuveno medicinsko čudo. Ona i Kejleb su već roditelji troje dece — starosti 7, 4 i 2 godine — a njen termin za nove bebe, obe devojčice, je kasnije ove godine, oko katoličkog Božića.

Prema tamošnjoj klinici “Mejo”, dupla materica je retko stanje koje je “prisutno pri rođenju” kod nekih žena, a javlja se kada dve male cevi koje obično rastu i spajaju se zajedno kako bi formirale matericu, odu “svaka na svoju stranu”, zbog čega ne dolazi do spajanja. Tada se svaki deo razvija u poseban organ. Iako svaka zasebna materica može imati sopstveni grlić materice – otvor u vaginu – u drugim slučajevima, obe materice imaju samo jedan grlić materice.

Američki ginekolog dr. Šveta Patel rekla je da je Kelsiina trudnoća “veoma, veoma retka”.

“Da. Akušerke/ginekolozi prolaze celu svoju karijeru, a da ne vide ništa slično ovome”, dodala je Patel.

Doktor Ričard Dejvis, specijalista za visokorizične trudnoće, takođe je objasnio da bi možda tri na 1.000 žena mogle da imaju dupli grlić materice ili duple materice.

 

“A ako i imate duplu matericu i dupli grlić, verovatnoća da imate blizanca u svakoj materici je zaista luda”, rekao je Dejvis.

Prema njegovim rečima, kada dođe vreme da se bebe rode, Kelsi će morati da bude pažljivo praćena.

“Kada dođe do porođaja, ako sve bude kako treba, onda ćemo morati da pratimo svaku matericu i vidimo koja se kontrahuje i da li rade skoro isto, ili su različite”, rekao je on.

Patel je takođe objasnio da, pošto su Kelsijeve okolnosti tako retke, lekari nemaju zvanični medicinski izraz za upućivanje na dve bebe.

“Mislim da je medicinski gledano, ovo tako retka stvar, da mislim da nemamo bolji način da to opišemo osim što ih još nazivamo blizancima”, rekla je ona.

I dok je Kelsi uzbuđena zbog beba, ona i Kejleb su sigurni da će one biti njihova poslednja trudnoća.

“Treće dete je bilo naše poslednje dete, ali smo svakako zahvalni na blagoslovu… Ipak ovo će definitivno biti kraj”, rekla je ona.

Što se tiče termina, kako je njen lekar objasnio, sasvim je moguće da će se svaka od beba roditi u različito vreme – verovatno u razmaku nekoliko dana ili nedelja. (Kurir.rs/Blic)