“SMRTNA KAZNA ZA VANJINE U*ICE!” Bijes u Sjevernoj Makedoniji zbog stravičnog zločina: Pokrenuta peticija, najavljen VELIKI PROTEST

Region

“SMRTNA KAZNA ZA VANJINE U*ICE!” Bijes u Sjevernoj Makedoniji zbog stravičnog zločina: Pokrenuta peticija, najavljen VELIKI PROTEST

Neposredno nakon što je objavljena vijest da je maloljetna Vanja Gorčevska (Đorčevska), koja je prethodno oteta, a onda nakon samo dva sata ubijena i zakopana nedaleko od Skoplja, na društvenim mrežama se pojavila peticija kojom se traži smrtna kazna za počinioce ovog zločina, koju je do sada potpisalo više od 15.000 ljudi.

Peticija pod nazivom “Smrtna kazna za Vanjine ubice” se dijeli na društvenim mrežama, a istovremeno sa svih strana dolaze pozivi na najstrože kažnjavanje počinilaca. Tražeci pravdu, građani Sjeverne Makedonije kažu da je i doživotni zatvor za počinioce premala kazna. Četrnaestogodišnja Vanja Gorčevska je oteta i za njom je sedam dana tragao gotovo cijeli region, da bi za vikend bilo saopšteno da je ubijena i da je njeno tijelo pronađeno zakopano nedaleko od Skoplja.

Nadležni su na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštili da je Vanja ubijena na brutalan način, da je nakon otmice stavljena u vreću za spavanje, a da je na mjestu zločina u nju pucano iz vatrenog oružja, dok su joj noge i ruke bile vezane. Ona je potom zakopana.

Tri osobe su pritvorene zbog sumnje da su učestvovali u ovom zločinu, kao i Vanjin otac koji se sumnjiči da je otmičarima i ubicama odao informacije o tome kada će ona biti sama. Glavno osumnjičeni za ovaj zločin Ljupčo Pavlevski je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Kako je saopšteno, motiv ovog brutalnog ubistva je navodno koristoljublje.

Monstruozno ubistvo maloletne Vanje uznemirilo je građane Sjeverne Makedonije i zemlje regiona, a na društvenim mrežama objavljen je poziv na protest u subotu u Gradskom parku u Skoplju. Za građane je, naime, neprihvatljivo da je Vanja ubijena iz koristoljublja i da je u njenu otmicu, a možda i ubistvo umješan njen otac. U pozivu se navodi da će protest biti održan u subotu u 10 sati.

Ministar pravde: Ustav RSM zabranjuje smrtnu kaznu

Povodom onlajn peticije kojom dio građana zahteva vraćanje smrtne kazne kojom bi, kako smatraju, trebalo da budu kažnjeni počinioci otmice i ubistva 14-godišnje Vanje oglasio se ministar pravde Sjeverne Makedonije Krenar Loga porukom da Ustav RSM zabranjuje smrtnu kaznu. Ministar je izrazio nadu da će počinioci ubistva maloletne Vanje i 74-godišnjeg Panče Žežovskog iz Velesa, koji nisu bili u rodbinskim odnosima i međusobno nisu povezana, biti najstrože kažnjeni.

– Ustav zabranjuje smrtnu kaznu, kao i protokoli i druge konvencije koje smo usvojili. Ja sam među onim građanima ove zemlje koji misle da bi smrtna kazna bila spas za te monstrume i stava sam da kaznu treba da izdržavaju do kraja života, svjesni šta su uradili – rekao je Loga.

Smatra da bi počinioci ovih krivičnih dijela trebalo da budu kažnjeni doživotnim zatvorom. Verujem i u MUP i u Tužilaštvo da će na kraju Sud izreći kaznu koju monstrumi zaslužuju, rekao je ministar, prenijeli su skopski mediji. (Tanjug)