Dolaze nam praznici, ali i pirotehnika: Kolike su kazne i mogu li odgovarati i roditelji?

Dolaze nam praznici, ali i pirotehnika: Kolike su kazne i mogu li odgovarati i roditelji?

Dolazak novogodišnjih praznika svake godine obilježi pojačana nabavka i upotreba pirotehničkih sredstava, prije svega petardi. Osim što se narušava javni red i mir, odnosno uznemiravaju građani, nisu rijetki slučajevi povređivanja, posebno kod djece i mladih, koji ujedno i najčešće koriste pirotehniku.

Ne trebamo zaboraviti ni na još jedan bitan faktor – ugrožavaju se i životinje. Uoči dočeka prošle Nove godine gradovi širom Europe donijeli su odluku o zabrani vatrometa zbog negativnih posljedica, upravo po životinje i okoliš. Grad Sarajevo će se od ove godine pridružiti gradovima koji neće imati organizovan novogodišnji vatromet. Nažalost, to ne znači da pojedinci neće koristiti pirotehniku, uključujući i vatromete.

Ova problematika, kada govorimo o glavnom gradu Bosne i Hercegovine, primarno je uređena Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

“Zakonom o prekršajima protiv javnog i red i mira predviđena je kazna u iznosu od 300 KM do 900 KM, za prekršaj protiv osobe koja na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje ili kupuje petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa”, kaže na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba Mersiha Novalić, portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Prema riječima naše sagovornice, članom 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđeno je da se bakljade, vatrometi i slične priredbe mogu priređivati, a pirotehnička sredstva na javnim mjestima mogu koristiti, u skladu sa odredbama ovog, ali i drugih zakona. Drugim riječima, u strogo kontrolisanim uvjetima.

“Priređivanje takve priredbe mora se prijaviti nadležnoj policijskoj upravi na čijem području se priredba namjerava održati, najkasnije u roku od 72 sata prije njenog održavanja. U toj se prijavi, između ostalog, mora navesti mjesto, vrijeme i svrha održavanja priredbe, količina pirotehničkih sredstava koja se namjerava upotrijebiti, podaci o stručnom licu koje će rukovati pirotehničkim sredstvima, kao i mjere osiguranja koje će se preduzeti.

Ovdje se u prvom redu misli na prisustvo vatrogasnih i medicinskih timova. Priređivač je onda dužan sprovesti mjere osiguranja koje mu u rješenju odredi policijska uprava. Također, policijska uprava može zabraniti održavanje priredbe, ako to zahtjevaju razlozi javne sigurnosti. U tom slučaju policijska uprava donosi rješenje o zabrani i dostavlja ga priređivaču najkasnije 24 sata prije održavanja priredbe”, decidna je portparolka Novalić.

Nije nikakva tajna da u nekim slučajevima odrasle i punoljetne osobe snabdijevaju djecu sa pirotehnikom. Pa i roditelji. Međutim, niko nije amnestiran od ogovornosti. Porparolka MUP-a KS naglašava da je skladu sa istim Zakonom regulisano da će roditelj, usvojitelj, odnosno staratelj maloljetnika koji je učinio prekršaj protiv javnog reda i mira također snositi posljedice.

“Ako je izvršenje prekršaja posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku, a u mogućnosti da je takav nadzor vrši, kaznit će se novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM”, kaže Novalić.

Ona je potvrdila da tokom prošle godine nije bilo povrijeđenih osoba uslijed korištenja pirotehničkih sredstava.

“Međutim, treba podsjetiti da povrede uslijed korištenja pirotehničkih sredstava nisu nimalo bezazlene, da je moguće zadobiti teške opekotine, teško oštećenje sluha i vida, kao i povrede prstiju i cijele šake, koje mogu rezultirati trajnim invaliditetom”, upozorava Mersiha Novalić.

Naša sagovornica za portal Radiosarajevo.ba otkriva da će MUP KS od 15. decembra 2023. do 15. januara 2024. godine preduzeti pojačane planske mjere i radnje u vezi ove problematike.

“Također, kao i prethodnih godina, prema iskazanoj potrebi bit će ostvarena saradnja sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove”, otkriva portparolka Novalić i na kraju dodaje:

“Apelujemo na sve građane i građanke, a posebno roditelje djece i maloljetnika, da poduzmu sve što je u njihovoj mogućnosti da ne dozvole, odnosno ne omogućavaju djeci korištenje pirotehničkih sredstava, a sve u cilju spriječavanja povrijeđivanja koje može biti ozbiljno i sa trajnim posljedicama. Također, bilo bi odgovorno od svih nas da iskažemo primjeren nivo svijesti u pogledu utjecaja pirotehnike, kako na ljude, tako i na životinje. Svi imaju pravo na mir – bebe, djeca, stariji, bolesni… Osjetljive kategorije našeg društva, sugrađani sa različitim zdravstevnim problemima, koje zvučni i svjetlosni efekti pirotehničkih sredstava posebno uznemiravaju.

Kod životinja iznenadni zvukovi izazivaju veliki stres i strah. Sve ovo je, u najmanju ruku, razlog da se ne koriste pirotehnička sredstva, da se svaka zloupotreba prijavi, a za nju je svakako propisana kazna. Svi trebamo pokazati primjeren nivo svijesti i odgovornosti da svoje okruženje učinimo sigurnijim i prijatnijim mjestom za život i da praznike proslavljamo na način koji ne ugrožava ničije fizičko, mentalno i emocijalno zdravlje te ne krši zakon”, zaključila je Mersiha Novalić za portal Radiosarajevo.ba. Izvor: Radio Sarajevo

Share this content:

You May Have Missed